Půlka Čechů údajně nechce Johna jako ministra vnitra

Praha - V nově vznikající koaliční vládě by se předseda strany Věci veřejné Radek John měl stát ministrem vnitra, a to začíná podle dnešních Lidových novin výrazně polarizovat českou společnost. Podle bleskového průzkumu, který pro deník zpracovala agentura Median, téměř 51 procent lidí nechce, aby John v pravděpodobné budoucí vládní koalici ODS, TOP 09 a VV na post ministra nastoupil. S tím, že se John stane ministrem vnitra, naproti tomu souhlasí 45,9 procenta účastníků průzkumu.

Průzkum na reprezentativním vzorku 510 dospělých proběhl koncem minulého týdne a nominace publicisty Johna na ministerstvo vnitra vzbudila od počátku rozruch i mezi politiky, kteří o vládě vyjednávali. Čtvrtina lidí má dokonce s přijetím Johna v tomto křesle vážnější problém. Téměř dvacet šest procent lidí uvedlo, že s tím, že se John stane ministrem vnitra, „určitě nesouhlasí“," uvádí deník.

Podle jednoho z hlavních vyjednavačů VV a kandidáta na post ministra dopravy Víta Bárty ale není Johnův výsledek v průměru špatný. „Kdybyste se ptali na jakéhokoli průměrného ministra, asi by ta čísla vycházela výrazně hůř,“ soudí Bárta. Průzkum údajně navíc ukázal, že sedmatřicet procent oslovených má strach z propojení VV, ministerstva vnitra a bezpečnostní agentury ABL, jež dosud patří Bártovi, byť oznámil její prodej bratrovi.

John je ale prý kontroverzní jak pro voliče levice, tak i pravice. Nesouhlasí s ním přes šedesát procent voličů ČSSD a KSČM, ovšem ani padesát šest procent voličů ODS a padesát jedna procent voličů TOP 09. Jediní, kdo si Johna na vnitru většinou přejí, jsou logicky voliči Věcí veřejných. Svého šéfa coby ministra podporují více jak dvě třetiny procent z nich.