Zloději vykradli hrob litoměřického biskupa Koukla

Litoměřice – Prozatím neznámý pachatel během čtyř předchozích dnů na litoměřickém hřbitově vykradl hrobku nedávno zesnulého biskupa Josefa Koukla. Mluvčí biskupství Jana Michálková dnes potvrdila, že v rakvi byl zlatý biskupský prsten a pozlacený pektorál, což je řetěz s křížem. Biskupství se nechce k případu více vyjadřovat, vše je podle něj nyní na policii. V tamní hrobce se nachází devět rakví litoměřických biskupů, pouze Kouklovu ale správci hřbitova nalezli vyloupenou. Není vyloučené, že za trestným činem stojí skupina výtržníků.

Podle mluvčí litoměřické policie Pavly Kofrové z vyšetřování případu vyplývá, že do hrobky se zloděj vloupal mezi 4. až 6. červencem. Cennosti, které odcizil, prý měly hodnotu přes 5 000 korun. Za krádež, hanobení lidských ostatků a výtržnictví pachateli hrozí v případě jeho dopadení a odsouzení až tři roky vězení.

Pootevřené hrobky si v úterý všimli lidé, kteří chodí na okolní hroby. „Byla u toho lešenářská trubka, která byla podepřená k jednomu rohu. Okamžitě jsem zavolal městskou policii, a ta dále kontaktovala státní,“ uvedl. Policisté po otevření hrobky našli rakev litoměřického biskupa Koukla vypáčenou.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Kriminalisté zatím nevyloučili žádnou z možných verzí. Mohlo podle nich jít o běžnou krádež, nebo krádež na objednávku pro sběratele. Pátrat proto budou jak v zastavárnách, tak ve starožitnictvích.