Policisté vyšetřovali Motejla, možná na zakázku

Brno - Nedávno zesnulý ombudsman Otakar Motejl a jeho kancelář byli po několik měsíců vyšetřováni policií. Podle zjištění serveru Aktuálně.cz, který o kauze informoval, zkoumali kriminalisté hospodaření úřadu. Případ byl ale těsně před Motejlovou smrtí odložen. Přestože policisté chtěli případ opakovaně odložit s tím, že k trestnému činu nedošlo, státní zástupci pokaždé trvali na tom, aby ve vyšetřování pokračovali. Podle policie doprovázely vyšetřování zákulisní tlaky.

Jeden z brněnských kriminalistů, který trval na zachování své anonymity, pro server řekl, že celý postup žalobců vnímali jako snahu něco proti Otakaru Motejlovi najít. Když třeba policisté případ poprvé odložili, brněnské státní zastupitelství jejich verdikt zrušilo a nařídilo jim pokračovat ve vyšetřování.

Motejlova bývalá zástupkyně Anna Šabatová pro Aktuálně.cz uvedla, že z rozhovorů s ním ví, že se policisté ombudsmanovi omlouvali a odvolávali se na neustálé vracení státním zástupcem. „Jsem přesvědčena, že to byl tlak kvůli tomu, že kritizoval některé lidi, kteří patří ke skupině označované v médiích jako justiční mafie,“ prohlásila pro server Šabatová.

Na průběh vyšetřování dohlíželi lidé šéfa jihomoravských žalobců Petra Coufala, ten veškeré spekulace o tlaku či nemístných zásazích do vyšetřování odmítá. Serveru řekl, že o ničem takovém neslyšel. „To, že státní zástupce zruší rozhodnutí o odložení věci a nařídí další prověřování, není nic nestandardního,“ prohlásil Coufal. Právě pod Coufalovým vedením bylo zastaveno stíhání někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka, právě on zažaloval Marii Benešovou za to, že jej zařadila mezi takzvanou justiční mafii.

Volbu nového ochránce práv si na svůj program odsouhlasí Sněmovna, která od 13:00 zasedá na své druhé schůzi. Poslanci TOP 09 již dříve podpořili Annu Šabatovou, stejnou favoritku má i sociální demokracie. Mezi čtyřmi kandidáty, které sněmovně navrhli Senát a prezident republiky, jsou kromě Šabatové také předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová, bývalá poslankyně ODS Eva Dundáčková a aktivista John Bok. ODS se na svém kandidátovi domluví až v pátek. Právě v tento den volba pravděpodobně proběhne.

  • Anna Šabatová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1196/119589.jpg
  • Petr Coufal autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/254/25340.jpg