Západočeská města postaví parkovací domy, Plzeň zdraží parkovné

Plzeň – Cena parkování v plzeňských ulicích se zvýší. Město se totiž rozhodlo postavit nový parkovací dům, a aby k něčemu byl, bude lákat řidiče na nižší cenu odstavení vozidla, než se platí na ulicích. Magistrát chce, aby parkovací dům vznikl systémem veřejně-soukromého partnerství. Firmě, která ho pro město postaví, bude devatenáct let odvádět poplatky za dostupné parkování. Parkovací dům by měl vzniknout i v Klatovech, tamní radnice zatím přemýšlí o tom, jak jeho stavbu zaplatí.

Klatovský parkovací dům by měl pojmout zhruba 120 vozidel a odlehčit především náměstí. Tam se zejména v době, kdy jsou otevřené úřady, téměř nedá zaparkovat. Radnice ovšem stavbu nechce sama platit, zřejmě tak bude parkovací dům soukromý. „Nechceme se sami pouštět do tohoto projektu,“ uvedl starosta Rudolf Salvestr.

Město vyhlásilo výběrové řízení na stavbu parkovacího domu. Jeho vítěz bude muset začít stavět do čtyř let podle návrhu, který vyhrál v architektonické soutěži na podobu parkoviště. Stavba domu bude stát 50 milionů korun, které se budou investorovi vracet několik desítek let.

Nové parkovací domy (zdroj: ČT24)

První PPP parkoviště

Plzeň se kvůli výpadkům v daňových příjmech rozhodla, že nebude stavbu parkovacího domu platit ze svého a raději ji svěří soukromé firmě. „Bude to skutečně první PPP projekt parkovacího domu v České republice,“ podotkl náměstek primátora Petr Rund.

Plzeň kvůli špatné hospodářské situaci dostává od státu podle primátora Pavla Rödla ročně zhruba o půl miliardy méně než dříve, kdyby parkoviště platila sama, měla by problém se sháněním peněz. Vedení města je přesvědčeno, že ho partnerská firma o nic neošidí. „Vztah mezi městem a dodavatelem stavby je poměrně slušně ušetřen,“ uvedl primátorův náměstek Vladimír Duchek.

V centru Plzně se dnes parkování hledá velmi těžko. Parkovací dům má stát kousek od náměstí na Rychtářce, mohl by tak být pro motoristy dobře použitelný. Pokud vše půjde, jak má, budou moci řidiči odstavit své auto v novém domě před koncem roku.