V Sousedovicích na Strakonicku vzplál sklad slámy

Sousedovice - V Sousedovicích na Strakonicku hasiči monitorovali dlouhotrvající požár velkokapacitního skladu slámy. Betonová hala patřící společnosti Zemědělské zásobování a nákup Strakonice začala hořet nad ránem. Na místo dorazily tři jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů. Vstup do budovy ale statik nepovolil. Propadla se část stropu a stále hrozí zřícení dalších částí. Místo již požárníci opustili, oheň nyní pouze dohořívá. Škoda je předběžně stanovena na 19 milionů korun. Majitel dostal od hasičů nařízení objekt nadále sledovat.

„Požářiště již bylo předáno majiteli, naše jednotky místo opustily. Majitel má povinnost monitorovat sklad, jelikož bude několik dní probíhat dohašování a postupné dohořívání,“ řekla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Podle náměstka ředitele společnosti sloužila hala výhradně jako seník. Ve skladu se prý nacházely pouze balíky slámy - zhruba 160 balíků a 140 tun sena.

Příčina požáru je zatím neznámá. Vyšetřovatelé totiž budou moci zajišťovat stopy až začátkem příštího týdne. „Uvažujeme i o verzi toho, že požár mohly neúmyslně založit hrající si děti, nebo mohl v objektu zkusit někdo přespat. Ve hře je i možnost, že někteří zaměstnanci zanedbali pravidla manipulace s otevřeným ohněm,“ uvedl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)