Ministerstvo chce na festivalech snížit počet opilců za volantem

Praha – Snížit počet opilých řidičů má kampaň Domluvme se!, která bude podobně jako v minulých letech součástí letních hudebních festivalů. Zástupci ministerstva dopravy se pokusí přemluvit návštěvníky akcí, aby se domluvili, kdo bude řídit, a nechali ho v ten večer pít pouze nealkoholické nápoje. Od 9. července do 28. srpna se s kampaní, která probíhá už počtvrté, mohou seznámit návštěvníci festivalů České hrady, Benátská noc, Sázava Fest nebo Moravské hrady.

Právě mladší lidé, kteří z nemalé části tvoří publikum festivalů, podle členů týmu Domluvme se! sedají opilí za volant nejčastěji ze všech. „Noční návraty mladých z letních akcí, diskoték a zábav s alkoholem za volantem jsou dlouhodobý problém,“ řekl odborník na dopravu Jaroslav Hořín. O letních víkendech tvoří lidé mladší 25 let 40 procent všech obětí dopravních nehod, mladí řidiči jsou zároveň označeni za viníky více než čtvrtiny havárií. Z těchto řidičů jede podle statistiky ministerstva nadpoloviční většina pod vlivem alkoholu.

Návštěvníci festivalů se dozvědí, jak ovlivňuje přemíra alkoholu jejich schopnosti včetně těch řidičských, zároveň budou mít k dispozici měřicí přístroje, které potenciálním řidičům ukážou, jestli jsou opilí.

Schopnost těla zpracovávat alkohol závisí na věku, váze, pohlaví i na rychlosti metabolismu každého člověka. Průměrně odbourává organismus alkohol rychlostí asi pět až osm gramů za hodinu. Podle odhadů může jedna sklenička alkoholu snížit reakci řidiče až o dvacet procent. Ten pak špatně vidí, nedokáže řádně odhadnout rychlost a vzdálenost jiných vozů a občas přeceňuje své schopnosti.