V klimkovickém tunelu zůstává snížená rychlost

Klimkovice (Ostravsko) – Na dálnici D1 v tunelu na obchvatu Klimkovic na Ostravsku se bude jezdit čtyřicetikilometrovou rychlostí nejméně do 14. července. Silničáři museli razantně snížit rychlostní omezení po povodních, které v červnu zasáhly severní Moravu. Ukázalo se, že do tunelu prosakuje spodní voda obsahující navíc minerální látky. Ředitelství silnic a dálnic se pokusilo vylepšit izolaci tunelu, ale zásah nebyl úspěšný. Bude se proto ještě jednou opakovat. Teprve až průsaky ustanou, povolená rychlost v tunelu se zvýší.

Omezení rychlosti na 40 kilometrů za hodinu je opatření, které má zajistit bezpečnost řidičů. Vozovka v tunelu je totiž mokrá a kluzká. Během povodní se hladina spodní vody zvýšila o tři metry, což vyvolalo třítunový tlak na metr čtvereční tunelu.

Oprava izolace v minulém týdnu proběhla v rámci záruky. Zhotovitel stavby měl doplnit izolaci tak, aby na silnici už neteklo. „Zastavit prosakování vody se ale podařilo jen částečně, situace v tunelu je stále stejná. Proto bude následovat druhá etapa, kdy se provede injektáž přímo do dilatací tunelu,“ řekla mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.