Česko čekají další tropy, bude až 34 stupňů

Praha - Obyvatelé České republiky by se měli připravit na velmi teplé počasí. Od soboty do úterý budou teploty dosahovat 29 až 34 stupňů Celsia, přičemž v severozápadní polovině Čech by místy mohly překročit tropickou třicítku už v pátek. Kvůli tomuto počasí se bude zvyšovat i nebezpečí vzniku požárů, sdělil dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle něj menší nebezpečí požárů hrozí jen v Moravskoslezském kraji a v Beskydech, kde v minulých dnech vydatně pršelo.

Meteorologové navíc očekávají, že by v odpoledních hodinách od neděle do úterý mohl být překročen imisní limit 180 mikrogramů na metr krychlový přízemního ozonu. Teplý vzduch proudí do střední Evropy od jihozápadu. Výstraha před vysokými teplotami platí pro severozápadní část Česka od pátečního poledne do úterních 18:00.

Krémy, sluneční brýle a klobouky jsou nezbytností

Pro obyvatele jižní a východní části republiky pak platí výstraha od sobotního poledne do úterního podvečera. Lidé by v tyto horké dny měli omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. V případě, že na něm pobývají, by neměli zapomenout na ochranné prostředky jako krémy, sluneční brýle a pokrývky hlavy. Zároveň by měli zvýšit přísun nealkoholických nápojů.