ODS podpoří na ombudsmana svou bývalou poslankyni Dundáčkovou

Praha - Při páteční volbě ombudsmana podpoří ODS kandidátku Evu Dundáčkovou. Dundáčková je bývalou poslankyní ODS, jako kandidátku ji navrhl prezident. Kandidáty na ombudsmana vybral Senát a prezident. Horní komora doporučila Ivu Brožovou a Annu Šabatovou, Václav Klaus pak Evu Dundáčkovou a občanského aktivistu Johna Boka. Z těchto čtyř kandidátů zvolí veřejného ochránce práv tento pátek Poslanecká sněmovna.

„Paní doktorku Dundáčkovou známe dlouhodobě, neboť je to naše bývalá kolegyně. A i z jejího vystupování jak na ústavněprávním výboru, tak i na poslaneckém klubu dobře známe její lidské kvality,“ uvedl po jednání poslaneckého klubu jeho šéf Petr Tluchoř.

Kromě Dundáčkové je vážnou kandidátkou na pozici ombudsmana jeho bývalá zástupkyně Anna Šabatová. Té už vyjádřila podporu ČSSD a TOP 09 a Starostové. Nevyloučili to ani komunisté. Předseda frakce KSČM Pavel Kováčik ve středu uvedl, že on si dovede jako ochránkyni práv představit buď Šabatovou, nebo předsedkyni Nejvyššího soudu Ivu Brožovou.