Ne všude počet mrtvých klesl – na Vysočině se letos zdvojnásobil

Jihlava – Zatímco v celorepublikovém pohledu i ve většině krajů v prvním letošním pololetí výrazně poklesl počet mrtvých na silnicích i počet dopravních nehod, v kraji Vysočina zaznamenali policisté docela opačnou tendenci. Mrtvých bylo letos od ledna do června skoro dvakrát více než loni – z deseti se jejich počet zvýšil na osmnáct. Snížil se pouze počet lidí, kteří při nehodách utrpěli zranění, klesl také počet havárií, kterých se zúčastnili podnapilí řidiči.

Dopravních nehod, ke kterým letos vyjížděli policisté, se zvýšil z loňských 601 na 1 046. „Je velmi obtížné hledat příčiny,“ uvedla k nárůstu policejní mluvčí Dana Čírtková.

Nejnebezpečnější bylo cestovat po Jihlavsku, kde policie zasahovala u 213 havárií. Muži a ženy zákona přitom jezdí pouze k nehodám, při nichž škoda přesáhne 100 tisíc korun nebo někdo utrpí zranění. Na Jihlavsku také přišlo o život sedm lidí. Jeden člověk zemřel také na Pelhřimovsku, kde se stalo 125 větších nehod.

Nejčastějšími příčinami havárií je podle policistů nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost a nedodržování bezpečné vzdálenosti mezi vozidly. Nejhorší následky bývají u nehod způsobených nedáním přednosti v jízdě, uvedla mluvčí.