Půjde Paroubek do Senátu? ČSSD mlží

Praha – Předsednictvo ČSSD rozhodne o svých kandidátkách pro podzimní senátní volby 23. července. Tehdy by také mělo být jasné, zda bude za sociální demokraty do horní komory českého parlamentu kandidovat i bývalý předseda strany Jiří Paroubek. V Interview ČT24 to uvedl poslanec za ČSSD a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Podle něj Paroubek dosud oficiálním kandidátem strany není a rozhodnutí záleží pouze na něm. Podle informací, které přinesl server Týden.cz, se v sociální demokracii uvažuje o tom, že by bývalý šéf mohl kandidovat na Mostecku.

„Jiří Paroubek není oficiálním kandidátem zatím v žádném senátním obvodu. Předsednictvo sociální demokracie se k té věci bude definitivně vyjadřovat 23. července. Třiadvacátého července bude jasno o tom, jak bude vypadat kompletní sestava 27 kandidátů sociální demokracie do Senátu,“ uvedl v Interview ČT24 Michal Hašek.

Hašek: Chtěl do sněmovny. Jsem zvědav, jestli se to změní

Interview ČT24

Na vyjádření k Paroubkově možné kandidatuře je však ČSSD skoupá a sám Hašek dnes v ČT24 Paroubkovi podporu nevyjádřil. „Jiří Paroubek je v tuto chvíli poslancem Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, není oficiálním kandidátem ČSSD do Senátu a já sám jsem zvědav, jestli do 23. července zůstane situace stejná,“ řekl jihomoravský hejtman.

Ve sněmovních volbách 2010 vedl Jiří Paroubek jako předseda ČSSD kandidátku strany v Ústeckém kraji. Získal zde 18 518 preferenčních hlasů, což byl jeden z deseti nejlepších výsledků vůbec. Ani samotná strana si v kraji nevedla špatně, získala 24,93 % hlasů. Pro ČSSD to byl druhý nejlepší výsledek v republice (po Moravskoslezském kraji).

„V tuto chvíli je hlavní rozhodování na Jiřím Paroubkovi. Já jsem neslyšel žádné jasné a jednoznačné vyjádření o tom, že má zájem o kandidaturu do Senátu,“ dodal Hašek a odkázal se na Paroubkovo povolební rozhodnutí, že s ohledem na počet preferenčních hlasů, jenž ve volbách získal, bude ve sněmovně hájit zájmy voličů Ústeckého kraje. „Já vycházím z tohoto jeho vyjádření,“ vysvětlil hejtman.

ČSSD může jedině posílit, žádné křeslo neobhajuje

Server Týden.cz přinesl v pondělí informaci, že sociální demokracie má problém sehnat na senátní kandidátku pro Mostecko známou tvář. „Takže to, že tam nakonec Paroubek bude kandidovat, není vůbec vyloučené,“ citoval server informovaný zdroj. „Pokud navíc bude kandidátku schvalovat současné předsednictvo, v němž má někdejší předseda své zastánce, tak snaha přesvědčit ho a dostat na kandidátku určitě bude,“ odcitoval člověka ze severních Čech.

Senátorem za Mostecko je v tuto chvíli komunista Vlastimil Balín. Pokud by se Paroubek pro kandidaturu rozhodnul, nebyl by jedinou známou tváří ČSSD, která v senátních volbách nastoupí. Svou kandidaturu na Hodonínsku oznámil i letitý člen vedení ČSSD Zdeněk Škromach. ČSSD navíc může jedině posílit, neboť neobhajuje žádné senátní křeslo.

Místopředseda rozpočtového výboru? Pomsta koalice, říká Hašek

Jiří Paroubek v tuto chvíli zastává funkci řadového poslance a bude místopředsedou rozpočtového výboru. Podle Haška se jedná o pomstu vládních stran, když předseda ve volbách vítězné strany neobsadil ve sněmovně žádnou významnou pozici. Strany vládní koalice totiž opakovaně avizovaly, že Paroubkovu případnou nominaci na některý z významných postů (předseda sněmovny či sněmovních výborů) nepodpoří. „Nám to není příjemné, že takhle kádrovali naše kandidáty. Na druhou stranu s těmi 118 hlasy si vládní koalice může dělat, co chce, a ona si to taky náležitě užívá,“ glosoval situaci Hašek.

Vydáno pod