Kovářová nepodepíše smlouvu s kanceláří exministra Němce

Praha - Případný podpis smlouvy na poskytování právních služeb s advokátní kanceláří Němec, Bláha & Navrátilová, kde je partnerem někdejší ministr pro místní rozvoj a spravedlnosti Pavel Němec, nechá ministryně spravedlnosti v demisi Daniela Kovářová na novém vedení úřadu. Jiří Pospíšil (ODS), který se má stát ministrem spravedlnosti, prý o smlouvě nemá dostatek informací, nicméně zdůraznil, že o spolupráci s Němcovou kanceláří nemá zájem.

Právní kancelář poskytovala ministerstvu své služby delší čas. Kontrakt vypršel koncem letošního dubna. Koncem května však deník Mladá fronta Dnes (MfD) napsal, že advokátní kancelář zvítězila ve výběrovém řízení na poskytování právních služeb na další čtyři roky. Mluvčí ministerstva Jitka Zinke poté oznámila, že si Kovářová ještě před podpisem nové smlouvy nechá vypracovat analýzu, zda úřad skutečně právní firmu potřebuje. Podle ní se nyní rozhodla, že případný podpis kontraktu nechá na novém vedení.

Novým šéfem ministerstva se má stát Jiří Pospíšil, který úřad vedl před Kovářovou. Pospíšil zdůraznil, že zatím ještě ministrem není a nemá dostatek informací: „V tuto chvíli pouze mohu konstatovat, že v případě svého fungování na ministerstvu spravedlnosti nemám zájem na pokračování spolupráce ministerstva a advokátní kanceláře pana Němce.“

Nové vedení má podle Zinke rozhodnout i o dalším postupu v případu veřejných zakázek, o nichž se v poslední době hovořilo. Jde například o miliardovou zakázku na provozování elektronického systému domácího vězení nebo o veřejné zakázky za celkem 266 milionů korun, které úřad vypsal až po volbách, za což sklidil kritiku médií. Pospíšil nedávno deníku Právo řekl, že chce výběrová řízení prověřit.

Němec přihrál kanceláři zakázku, pak do ní přešel

Původní smlouva s advokátní kanceláří má kořeny v době, kdy ministerstvo ještě vedl Němec. Několik měsíců předtím, než Němec skončil ve funkci, začal podle MfD pro úřad pracovat advokát Jaromír Bláha. Po vzniku advokátní kanceláře Němec, Bláha & Navrátilová pak smlouva na poskytování právních služeb přešla na ní. Podle MfD se ji Pospíšil v minulosti jako ministr neúspěšně pokoušel zrušit, k ukončení smlouvy podle deníku vyzývali i podřízení Kovářové - kvůli tomu, že kancelář prý předčasně vyčerpala výši zakázky dva miliony korun.

O Němcově vlivu na chod ministerstva spravedlnosti delší dobu hovořila média, Kovářová to v minulosti označila za spekulaci. Média s Němcem v poslední době nejvíce spojovala zakázku na provozování elektronického systému domácího vězení. Němcova advokátní kancelář měla podle tisku velký vliv na konečnou podobu podmínek tendru, kterými se v současnosti zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.