V mostecké MHD je o prázdninách víc revizorů

Most – Až dvakrát víc revizorů než obvykle poslal mostecký podnik do terénu. S častějšími kontrolami se budou muset cestující smířit až do konce prázdnin. Dopravní podnik loni zjistil, že se počet černých pasažérů v letních měsících výrazně zvyšuje. Jde především o mladé cestující, kterým ve školním roce dotuje jízdenky město, přes prázdniny si je ale musí kupovat sami. Část z nich to ale podle dopravního podniku nečiní.

Revizoři v řadě případů nebudou v tramvaji nebo autobusu sami, aby byli chráněni proti útokům. „Zvýší se počet kontrol, kdy je strážník městské policie přítomen přímo ve vozidle,“ uvedl ředitel dopravního podniku Milan Dundr. Vozy také budou přímo napojené na služebnu městské policie.

Pokud intenzivnější kontroly nepomohou snížit počet lidí bez jízdenky, připravuje dopravní podnik další opatření, které však bude mít vliv na rychlost odbavení v zastávkách. Zejména na autobusových linkách by cestující nastupovali pouze předními dveřmi a každý by se musel prokázat řidiči. „V tomto případě jde zatím o návrh opatření, které musíme projednat s městem Most,“ upozornil ředitel Dundr.

Průměrný počet cestujících, které revizoři během roku přistihnou bez platné jízdenky, se podle údajů dopravního podniku pohybuje mezi 5 až 5,6 procenta. Toto číslo je srovnatelné s jinými evropskými městy. V létě se ale počet černých pasažérů zvyšuje, loni vzrostl o 0,78 procentního bodu.