Kocourek zachová limity těžby a omezí fotovoltaiku

Praha - Hlavní kandidát na ministra průmyslu a obchodu v nové trojkoaliční vládě ODS, TOP 09 a Věci veřejné Martin Kocourek (ODS) hodlá zachovat limity těžby hnědého uhlí a omezit důraz dosud kladený na fotovoltaiku. Kocourek to dnes řekl v rozhovoru pro ČTK. Dodal, že výrazné změny v aktualizované státní energetické koncepci zavádět ale nehodlá. „Hlavním nositelem zdrojů elektrické energie budou do budoucna jaderné bloky. Nicméně jsme zavázáni EU nějakým podílem obnovitelných zdrojů, který budeme muset naplnit,“ uvedl Kocourek.

O využití obnovitelných zdrojů energie bude podle něho nutné zavést diskuzi, která určí funkční energetický mix. Zvláštní pozornost chce věnovat fotovoltaice. Podle Kocourka se musí změnit kalkulační vzorec tak, aby výnosnost solárních elektráren nebyla uměle zvyšována proti ostatním zdrojům. „Myslím, že i z pohledu vnímání veřejnosti jsou zlaté časy fotovoltaiky už za námi a budeme muset hledat jiné obnovitelné zdroje. Jak se ukázalo, tak poměr nákladů a výkonu ve fotovoltaice není příznivý,“ řekl Kocourek.

Kocourek neuvažuje o prolamování limitů

Aktualizovaná státní energetická koncepce zpracovává záměry státu v energetice s výhledem do roku 2050. Předpokládá například, že do roku 2050 Česká republika výrazně sníží emise oxidu uhličitého při posunu energetického mixu k jaderné energii a obnovitelným zdrojům. Nastupující vláda chce v energetické koncepci změnit záměr svých předchůdců z kabinetu Jana Fischera o prolomení limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách. „Na rozdíl od vlády premiéra Fischera nebudeme uvažovat o prolamování limitů,“ podotkl Kocourek.

Zachování limitů těžby uhlí budí nevoli mezi odboráři, kteří se obávají propouštění horníků, a u zástupců tepláren, jež tvrdí, že zanikne teplárenská soustava a teplo výrazně podraží, protože se bude muset vyrábět například z plynových zdrojů. Podle místopředsedy výkonné rady Teplárenského sdružení Tomáše Drápely nelze uhlí alternativními zdroji plně nahradit. Limity těžby uhlí vyhlásila vláda v roce 1991. Zaručily tehdy městům a obcím na severu Čech, pod kterými leží uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány. Prolomení limitů by zasáhlo Mostecko, znamenalo by likvidaci Horního Jiřetína a sousedních Černic.

Vydáno pod