Zelený strašák letního koupání se opět množí

Praha – Lidé by si v několika přírodních koupalištích na území Česka měli podle hygieniků koupání rozmyslet. Slunečné počasí a vysoké teploty totiž opět probouzejí k životu obávané zelené povlaky sinic. Na pozoru by se měli mít především alergici, lidé s kožními problémy, děti i těhotné ženy, právě těmto skupinám obyvatel se nedoporučuje kontakt s vodou na celkem patnácti místech v ČR. Problémy jsou třeba v Žermanické přehradě na Frýdecko-Místecku a v některých vodních plochách na jihu, západě a severu Čech.

Dosud je zakázáno koupání v Orlíku u Vojníkova, v nádrži Skalka u Podhoří, na koupalištích Dolní Domaslavice, Lučina a Soběšovice v nádrži Žermanice. Právě tyto lokality jsou v posledních dnech nejrizikovější, jak potvrdila ředitelka Krajské hygienické stanice Karlovy Vary Jitka Landová. „V případě, že v těch vedrech se budou chtít lidé koupat, tak by se měli záhy poté osprchovat,“ radí hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Dalších 15 míst v Česku si už sinice také získávají, koupání je tam ale zatím povoleno. Tradičně se začíná zelenat voda třeba na Máchově jezeře, v Luhačovicích, Seči nebo v Brně. Proti bakteriím zde bojují speciálním okysličováním pomocí tzv. aeračních věží, která mají vodu rozdmýchávat a probublávat, čímž vytvářejí nepříznivé prostředí pro množení sinic. Jejich kapacita však dosud nestačí.

Reportáž Markéty Hýlové (zdroj: ČT24)

Zvlášť opatrní by měli být lidé z povodňových oblastí, je nutné očekávat zhoršenou kvalitu vody, zvýšené riziko infekčních či jiných onemocnění. Z preventivních důvodů v těchto oblastech hygienici taktéž nedoporučují koupání. V ostatních místech Čech a Moravy je kvalita vody v přírodních koupalištích vesměs dobrá a problémy se sinicemi jsou jen místy. Na Královéhradecku má sníženou průhlednost voda v Oborském rybníku v Jinolicích na Jičínsku a u autokempingu ve vodní nádrži Rozkoš na Náchodsku. Mírně znečištěná voda je v nádrži Seč na Chrudimsku, koupajícím by však neměla uškodit. Na Seči v lokalitě Ústupky byl překročen první stupeň výskytu sinic a chlorofylu, podle hygieniků ale není třeba přijímat žádná zvláštní opatření.

Teplé počasí posledních týdnů sinicím vyhovuje, neboť se v něm dobře množí. Problémy u lidí se projeví především vyrážkou, zarudnutím kůže, svěděním i rýmou. Pokud se někdo potápí a plave bez brýlí, mohou ho intenzivně pálit oči. Produkované toxiny mohou způsobit střevní a žaludeční potíže, bolesti hlavy a jaterní potíže.

Sinice

Sinice představují bakteriální kmen, který se vyznačuje schopností fotosyntézy. Samotné buňky jsou modrozelené (název odvozen od výrazu „siný“, tedy modrý), s převažujícím zeleným barvivem chlorofylem. Jejich rozmnožování probíhá buněčným dělením. Vyskytují se nejčastěji ve vodním prostředí, ale také v půdě a jeskyních, dokážou přežít i v extrémních podmínkách, které panují na pouštích nebo v severských oblastech. Při přemnožení sinic a dalších fotosyntetizujících mikroorganismů vzniká na stojatých vodách jev zvaný „vodní květ“.

Sinice však mají pro člověka i pozitivní význam. Některé druhy jsou využívány ve farmaceutickém průmyslu jako zdroje pro výrobu vitaminových přípravků. Své uplatnění má také vysoký obsah bílkovin v siniční sušině.