Letní evergreen silnic: Řidiče ohrožují zarostlé dopravní značky

Praha – Jízda českými silnicemi se v létě mnohdy stává adrenalinovým sportem. Vzrostlé stromy a keře totiž často zakrývají důležité dopravní značky. Experti i policisté sice před nebezpečím varují, odstranit závadu ale musí správci silnic, kterých jsou tisíce. Pokud to neudělají, mohou sice dostat stotisícovou pokutu, ale v praxi často šetření skončí v době, kdy už listy stromů opadaly.

Přehlédnutí dopravní značky může mít pro řidiče fatální následky. „Vzniká určitá nervozita u řidičů, kteří nemůžou najít svůj směr. Pak se chovají trochu nelogicky, třeba brzdí v místě, kde to ostatní účastníci nečekají,“ řekl ČT mluvčí ÚAMK Pavel Kuchálik.

Policisté se s dopravními experty na nebezpečnosti přikrytých značek jednoznačně shodují, nemohou ale prakticky nic dělat. „Jakmile policisté zaznamenají závadu ve viditelnosti značky, informují o tom neprodleně správce komunikace,“ uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Technická správa komunikací (TSK) například v Praze připouští, že se chyby mohou stát. Pokud si tedy někdo zarostlé značky všimne, nejlepší je vše nahlásit. „Pokud nějaký takový podnět máme, vyvodíme z toho důsledky,“ dodal Roman Pazderník z TSK.

  • Zarostlá dopravní značka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1789/178890.jpg
  • Zničená dopravní značka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1789/178892.jpg
Vydáno pod