Koupili si nový dům, ale nemají chodník, osvětlení ani kanalizaci

Praha – Splněný sen v podobě nového domu se může proměnit i v noční můru. Lidé mnohdy až dodatečně zjišťují, že v místě nového bydliště například chybí veřejné osvětlení, chodník nebo mateřská škola. Dohady s developerem nebo místní radnicí jsou ale problematické. Ani jeden z nich často občanskou vybavenost dodělat nechce, protože je drahá. Do satelitů ale často přicházejí i lidé „rozmazlení městem“. Radnice jim pak vymoženosti odmítají, protože se v obci nepřihlásili k trvalému pobytu a připravují ji tak o peníze do rozpočtu.

S problémy se potýkají například na pražském Zličíně. Nejkratší cesta k metru vede přes frekventovanou křižovatku, na které chybí přechod. Developer ho sice slíbil, radnice ho ale pak po něm nechtěla. Teď sama na přechod peníze nemá a developer ho pro změnu dodatečně postavit nechce. „Je to jedna velká lež, když jsme si kupovali byt, byl slíbený přechod, teď je situace jiná, cítíme se skutečně obelháni,“ řekla ČT iniciátorka petice za vybudování přechodu Katarína Stančíková.

Potíže mají i v Křenicích u Říčan. Lidé si postavili domy v satelitu kilometr za vesnicí. Nemají ale veřejné osvětlení, chodníky, kanalizaci na dešťovou vodu ani autobusovou zastávku. „Developer se nedohodl s radnicí a nikdo na něj netlačil, aby tady nějakou občanskou vybavenost udělal,“ dodává obyvatel satelitu Pavel Šírek.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Konečný vzhled výstavby mají v rukou obce a města

Podle odborníků vznikají problémy tam, kde radnice neumějí dlouhodobě plánovat. Konečný vzhled výstavby přitom mají v rukou právě obce a města. Zákon jim umožňuje, aby s developerem uzavřely takzvanou plánovací smlouvu. „V té si obec může stanovit podmínky, přitlačit ho ke zdi,“ řekl ČT Martin Ouředníček z Katedry sociální geografie a regionálního rozvoje UK Praha. Obce navíc mohou hlídat a koordinovat kvalitu veřejných prostranství pomocí územních a regulačních plánů. „Dělá se jich ale zoufale málo,“ dodal architekt a urbanista Pavel Hnilička.

Nová zástavba
Zdroj: ČT24
Vydáno pod