Strany se opřely do ODS, nové rozdělení volebních obvodů jde před soud

Praha - Strana zelených, ČSSD, lidovci, SNK ED a Věci veřejné (VV) podali v pátek stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu proti novému rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů. O změně rozhodlo pražské zastupitelstvo hlasy ODS. Pětice stran ale považuje nové uspořádání za „hrubé porušení demokratických pravidel hry“. V minulých volbách se v metropoli volilo v jednom obvodu. ODS jich pro příští volby prosadila sedm, čímž by podle kritiků mohla získat více hlasů než při hlasování v jednom obvodě. Komunální volby se konají v říjnu.

„Cíl tohoto opatření je jasný - posílit pozice dnes vládnoucí ODS a oslabit strany, které patří ke kritikům současného vedení města. Jde o metodu, jak se nečistými praktikami udržet ve svých pozicích,“ uvedl zastupitel zelených v Praze 7 Ondřej Mirovský. Předseda zelených Ondřej Liška věří, že soud podpoří práva pražských voličů i kandidátů a napadené „rozparcelování“ Prahy zruší: „Soud by měl o stížnosti rozhodnout do 30 dnů, takže termín voleb není ohrožen.“

ODS: Změna voličům prospěje, kandidátky budou přehlednější

Zastupitelstvo o změně volebních obvodů rozhodlo v polovině června. Všechny opoziční strany se hned postavily ostře proti a celý krok označily za volební inženýrství, které uškodí malým stranám, protože zvýší počet hlasů, které budou potřebovat na získání jednoho zastupitele. Podle představitelů ODS ale změna prospěje voličům, protože jim nabídne přehlednější kandidátky, na kterých nebudou uvedeni všichni kandidáti, ale pouze devítka z nich. Podle SNK ED nové rozdělení obvodů narušuje přímost volby a nese známky neústavnosti.

„Pokud bychom podle dnes navrhovaného systému přepočítali výsledky komunálních voleb konaných v roce 2006, dostali bychom zcela jiné složení zastupitelstva. ODS by získala o dva zastupitele více, a obsadila by tak téměř 70 procent křesel proti současným 60 procentům,“ uvedla Ivana Cabrnochová ze SZ. Zelení a komunisté by podle ní přišli o dva mandáty, ČSSD o jeden. SNK-ED, která v tomto volebním období měla čtyři zastupitele, by se do zastupitelstva nedostala vůbec, přestože získala podporu 5,71 procenta voličů.

Pražský magistrát
Zdroj: ČT24
Vydáno pod