Firma Edbusy podle majitele tisíce lidí nepodvedla, prý normálně podnikala

Brno – Martin Žouželka, který měl podle obžaloby spolu s Lubošem Přibylem prostřednictvím úvěrové firmy Edbusy připravit tisíce svých klientů o 530 milionů korun, označil dnes u brněnského soudu obžalobu za plnou nepodložených tvrzení. Policie, která se kauzou zabývala, podle jeho slov vůbec nepochopila podstatu jeho podnikání. Na základě mylných podkladů pak prý státní zástupce postavil obžalobu. Žouželkovi s Přibylem hrozí za rozsáhlé podvody až deset let vězení.

Přibylovi se Žouželkou klade obžaloba za vinu to, že vytvořili a provozovali podnikatelský systém EDBUSY - Education Business Systém, který od února 2007 do ledna 2009 nabízel výhodné úvěry, a to od 100 000 korun až do milionu. Každý klient musel ale předem uhradit zálohovou platbu. Edbusy sice platby přijala, její představitelé si ale prý byli dobře vědomi, že svým závazkům nebudou schopni dostát.

Spolumajitel Edbusy Martin Žouželka:

„Překvapivé je, že finanční úřad s námi potíže neměl, ale policie ano. Plnili jsme své závazky, dokud nepřišla policie. Sám se považuji za poškozeného. Měl jsem v projektu své peníze, peníze své rodiny i všech známých.“

Soupis poškozených obsahuje údajně 10 000 jmen, většinou by se mělo jednat o sociálně slabé, kteří se sami dostali v minulosti do finančních potíží a vložením posledních zbytků peněz do systému firmy Edbusy očekávali, že dosáhnou vysvobození od dluhů. Podle policie neměla Edbusy na svoji činnost řádnou bankovní licenci. Žouželka se ale hájí tím, že ji ani nepotřebovala. K projektům společnosti Edbusy uvedl, že byly úspěšné do chvíle, kdy činnosti firmy narušila policie a znesnadnila podnikání.

Dnes zahájený proces bude podle soudce Jiřího Stýbla časově náročný. Již nyní je naplánován na 18 dní. Posledním z nich je 10. srpen, kdy ale verdikt nepadne. Bude se odročovat na další termíny, kdy soud vyslechne řadu poškozených.

Edbusy připravila klienty o půl miliardy
Zdroj: ČT24/ČT Brno