Kabinet Jana Fischera úřadoval naposled, zítra ho vystřídá Nečasova vláda

Praha – Úřednický kabinet Jana Fischera se naposledy sešel na zasedání, už zítra ho vystřídá vláda složená ze zástupců ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Ministři proto pochopitelně neřešili nic důležitého, projednali pouze několik závěrů NKÚ a výročních zpráv. Kvůli blížícímu se konci svého mandátu vláda odložila i jednání o 50 milionech korun, které měly být určeny na pomoc podnikatelům postiženým nedávnými povodněmi. Návrh bude součástí uceleného balíku popovodňové pomoci, který připravuje ministerstvo financí.

Na tiskové konferenci proto zbyl čas i na bilancování, Jan Fischer vyzdvihl, že po jeho vládě zůstalo hodně koncepčních materiálů, cení si například toho, že byla obnovena činnost komise připravující důchodovou reformu. Ocenil i bezproblémovou komunikaci v rámci kabinetu: „Bál jsem se, že tam budou velmi velké příkopy oranžovo-modré a zelené,“ uvedl s odkazem na složení kabinetu, do kterého své lidi nominovaly ODS, ČSSD a SZ, tedy konkurenční uskupení. „Co bych chtěl ocenit, je úroveň komunikace, neskandální proces vládnutí, zvládnutí úkolu s ohledem na mandát, který vláda dostala,“ uvedl Fischer.

Vláda naopak nestihla reorganizaci státní služby, čehož prý Fischer lituje. Nové vládě Petra Nečase Fischer žádné vzkazy a rady dávat nechce. „Popřál bych jí všechno nejlepší, aby se jí dařilo. Je to i sobecké přání občana této země,“ uvedl. Osobně se se členy nastupujícího kabinetu setká v úterý při jmenování nových ministrů na Hradě. Se svými ministry se Fischer setká ještě dnes večer na slavnosti, kterou pro končící kabinet uspořádala předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). 

Studio ČT24: Vláda Jana Fischera končí po 14 měsících (zdroj: ČT24)

Vláda jmenovala eurokomisaře, prosadila i úspory

Fischerovu vládu jmenoval prezident loni 8. května. Ve Strakově akademii nahradila kabinet Mirka Topolánka (ODS), kterému sněmovna loni v březnu vyjádřila nedůvěru. Původně se předpokládalo, že úřednická vláda dovede zemi jen k říjnovým předčasným volbám. Poté co je rozhodnutí Ústavního soudu znemožnilo a politici se smířili s tím, že hlasování se odehraje až v řádném termínu letos na jaře, bylo jasné, že mandát Fischerova týmu bude podstatně delší. Demisi nakonec podal 25. června. 

Úřednická vláda tak zažila například několik personálních změn a byla u řady sledovaných událostí na domácím i zahraničněpolitickém poli. Byl to premiér Fischer, komu americký prezident Barack Obama loni v září oznámil, že USA upustily od záměru postavit v ČR a v Polsku protiraketový štít. Vláda také mimo jiné rozhodla o tom, že novým eurokomisařem bude dosavadní ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle. Ve sněmovně kabinet prosadil státní rozpočet na letošní rok a s ním související vládní balíček úsporných opatření.

Vláda Jana Fischera
Zdroj: ČT24
Vydáno pod