Teploměry letí vzhůru, padají stoleté rekordy

České Budějovice / Plzeň - Extrémně horké dny, které v současnosti ovládají Česko, dnes přinesly rekordní teploty na desítkách míst. V Českých Budějovicích například meteorologové naměřili 33,5 stupně Celsia. Padl tak denní teplotní rekord starý 102 let, který činil 33 stupňů Celsia, potvrdil meteorolog Gustav Sysel. Také v Plzni a v Chebu teploty překonaly o desetiny stupně devět let starý západočeský denní teplotní rekord - teploměr ukázal 35,9 stupně. Rekordy se měnily i v Praze či na Mostecku.

Na jihu Čech se stal dnešek spolu s uplynulou nedělí zatím nejteplejším letošním dnem. Do překonání dlouhodobého teplotního rekordu z 27. července 1983 chybí 4,3 stupně Celsia. „Dnešní teplotní rekord byl vyrovnán kolem 14:42 a o hodinu později překonán. Denní teplotní rekordy v jihočeských meteorologických stanicích padly letos už několikrát, naposledy v sobotu,“ upřesnil Sysel. Vůbec nejtepleji bylo letos na jihu Čech o víkendu v Táboře - 34,9 stupně Celsia. Připomněl, že teploty jsou měřeny ve stínu v meteorologické budce dva metry nad zemí.

Český hydrometeorologický ústav dnes varoval před velmi vysokými teplotami. Zvýšené nebezpečí požárů platí ode dneška až do odvolání. V úterý musejí lidé na jihu Čech počítat od 10:00 do 21:00 se silnými bouřkami. Na Šumavě, na rozhraní Jihočeského a Plzeňského kraje, se vyskytly už dnes odpoledne, dodal meteorolog.

Rekordy padly na 68 místech

Horké letní počasí dnes v Plzni a v Chebu překonalo o desetiny stupně devět let starý západočeský denní teplotní rekord. V Plzni-Bolevci se rtuť teploměru vyšplhala na 35,8 stupně a v Chebu na 35,9 stupně. Dosavadní západočeský teplotní rekord pro 12. červenec byl z roku 1991, tehdy meteorologové v Plzni-Bolevci naměřili 35,7 stupně. I když dnešní teplotní maximum je z Chebu, lze je pokládat za západočeský rekord. Meteorologové totiž vedou společnou databázi teplotních rekordů pro Plzeňský a Karlovarský kraj od roku 1961.

V Kopistech na Mostecku bylo 36,5 stupně Celsia, přes 36 stupňů se teplota dostala ještě v Brandýse nad Labem. Rekordní hodnoty dnes zaznamenaly stanice na celkem 68 místech. Třeba v Praze na Karlově bylo 35,4, což je o 0,9 stupně víc než v dosud rekordním roce 1991. Na Karlově se teploty měří od roku 1921.