Končící ministři dostali při slavnostní večeři pamětní listy

Praha - Ministři končícího kabinetu Jana Fischera dnes převzali ve sněmovně pamětní listy. Stalo se tak na společné večeři, na kterou je pozvala předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Šéfka dolní komory členům úřednického kabinetu poděkovala a popřála všem zdraví a úspěchy v jejich dalším životě. Vyzdvihla především to, jak se vláda vypořádala s neplánovanou délkou svého působení. Kabinet měl totiž původně působit pouze do podzimních předčasných voleb.

„Zorganizovali jste to každý profesionálně, soustředili jste veškerou energii na správu země. Dokázali jste také zásadní věc - odmítli jste konfrontační styl politiky a nabídli jinou alternativu,“ řekla odcházejícím členům vlády Němcová. Fischer přiznal, že prodloužení funkčního období bylo složitější než původní půlrok. Kabinet totiž podle něj musel řešit věci, které přísluší vládě politické.

Večeře se podávala v areálu sněmovny pod širým nebem. S ohledem na dnešní horký den byly na jídelním lístku lehké pokrmy. Členové vlády si pochutnali na salátu caprese, drůbežím vývaru a přírodním filetu z lososa s bramborami. Nechyběly ani ovocné mísy či jahody se šlehačkou. K pití se podávalo víno z tuzemské provenience.

Klaus jmenuje nové ministry v úterý

V úterý končící ministry nahradí členové koaličního kabinetu ODS, TOP 09 a VV, širší vedení stran dnes totiž potvrdilo výsledky víc než měsíčního povolebního vyjednávání, které vedl předseda ODS Petr Nečas. Nové ministry jmenuje prezident Václav Klaus v úterý dopoledne na Pražském hradě.

Prezident Václav Klaus (vlevo) převzal z rukou premiéra Jana Fischera demisi jeho vlády.
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK