Velvyslancem v Rusku bude Kolář, Moskva s tím souhlasila

Praha - Novým českým velvyslancem v Rusku bude Petr Kolář, Moskva s jeho nominací souhlasila. O Kolářovi, který dosud vedl velvyslanectví ve Washingtonu, se spekulovalo již delší dobu. Udělení souhlasu ze strany hostitelské země znamená, že jeho odjezd je již jistý. Velvyslanecká pozice v Moskvě je prázdná více než půlrok. Kolář nahradí Miroslava Kostelku, který skončil v závěru loňského roku.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg uvedl, že Kolář patří k nejlepším českým diplomatům. „Posíláme tam jednoho z nejlepších diplomatů, co máme. Tak by to z ruské strany mělo býti chápáno spíše jako poklona,“ uvedl staronový šéf české diplomacie, který byl dnes uveden do stejné funkce, kterou před více než rokem opustil.

Kolář v červnu uvedl, že vztahy s Ruskem by měly být korektní, ale ne podlézavé. Česká diplomacie by si podle něj měla dát pozor na to, aby v Moskvě svou korektností nevytvořila dojem slabého, podlézavého partnera. Kolář také řekl, že není nutné se vůči Moskvě chovat konfrontačně.

Letos osmačtyřicetiletý kariérní diplomat Kolář nastoupil do Spojených států v roce 2005. Předtím působil například jako náměstek ministra zahraničí či velvyslanec ve Švédsku či Irsku.

Vydáno pod