Jedovatý mrak unikl ze Synthesie kvůli závadě a horku

Pardubice – Nedávný únik jedovatého mraku z pardubické Synthesie zapříčinila technická závada, svůj díl na něm pak nesly i tropické teploty. Chemička proto přijala několik preventivních opatření a předeslala ochotu zlepšit komunikaci s okolím. Některé úřady totiž po úniku chemičku kritizovaly, že obyvatele dotčených obcí dostatečně neinformovala.

Nebezpečné látky unikly z chemičky v noci 1. července. Žlutý mrak putoval směrem na Lázně Bohdaneč a další obce severozápadním směrem. Únik oxidů dusíku způsobila technická závada na dálkově řízené uzavírací armatuře. Do zásobníku nitrační směsi vnikla voda, kyselina dusičná se začala rozkládat a uvolnilo se „zřeďovací teplo“.

Mluvčí Synthesie Jaroslava Doležalová:

„S touto technickou závadou jsme se nikdy nesetkali. Udělali jsme spoustu technických opatření, aby se to neopakovalo. Další vliv na to mělo teplé počasí, o to byla reakce bouřlivější.“

Následně po nehodě některé okolní obce kritizovaly chemičku, že je nevarovala včas. Komunikaci chce podnik zlepšit. Brzy se proto sejde bezpečnostní rada. Vedení chemičky se se starosty dotčených obcí nedávno sešlo a „všechny problémy si vyříkali“, řekla mluvčí Jaroslava Doležalová.

Česká inspekce životního prostředí výsledky podnikové vyšetřovací komise nedostala, nadále tedy případ prověřuje. Pokud úřad zjistí, že chemička porušila zákon, uloží ji sankce.

Vydáno pod