Schwarzenberg: Tůma je to nejlepší, co lze ČR nabídnout

Praha - Do boje o post pražského primátora v podzimních volbách vyšle TOP 09 bývalého guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmu. Předseda strany Karel Schwarzenberg dnes řekl, že bývalý šéf centrální banky je dobrý manažer. O kandidatuře ho strana podle jeho slov přesvědčovala dlouho, nakonec se ale rozhodl nabídku přijmout, zažádá si i o vstup do TOP 09. Místopředseda strany a ministr financí Miroslav Kalousek dodal, že s ním také počítá do svého poradního ekonomického týmu. Na magistrátu chce Tůma prověřit investice a konsolidovat finance. Konkrétní program sdělí, až se vrátí z dovolené. Jeho kandidaturu ještě musí potvrdit pražský krajský výbor. Tůma vedl více než deset let ČNB, ke konci června funkci guvernéra opustil.

Bývalý guvernér z dovolené přes stranu vzkázal, že působení v politice sice neplánoval, ale k přijetí nominace ho přesvědčily Schwarzenbergovy argumenty, že „je příležitost změnit způsob vedení hlavního města Prahy, ale také přispět k potřebným ekonomickým reformám“. „Obojí je pro mě velká výzva,“ uvedl. Schwarzenberg dodal, že nebylo lehké Tůmu přemluvit, první nabídku odmítl, protože si uvědomuje odpovědnost funkce. Pozice primátora bude podle předsedy strany výrazně hektičtější než pozice guvernéra, na Tůmu podle něj čeká prostředí plné útoků a intrik.

Pražský předseda strany František Laudát uvedl, že cílem strany není pouze volby v Praze vyhrát, ale zajistit si takovou pozici, aby TOP 09 mohla nominovat svého člověka na primátora. Část pražské ODS se totiž podle něj již dohodla s Věcmi veřejnými o povolební spolupráci. V pražských volbách tradičně vítězila ODS. V květnu ji ale porazila právě TOP 09, a pod Tůmovým vedením by tak mohla v čele pražského magistrátu občanské demokraty vystřídat. Pražská ODS, kterou zmítají potíže a skandály, je totiž delší dobu rozdělená a ztrácí podporu voličů.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Bém: Bude to obrovský a silný kandidát

Karel Schwarzenberg:

„Myslím, že Praze nabízíme to nejlepší, co lze nabídnout v České republice… Někoho takového najít, to je malý zázrak.“

ODS chce do voleb postavit silného kandidáta, jeho jméno ale zatím tají. Neoficiálně se mluví o poslanci Borisu Šťastném nebo o senátoru Tomáši Töpferovi. Primátor Pavel Bém zná Tůmu podle svých slov dobře jako kamaráda. „To by byl obrovský a silný kandidát,“ řekl ČT. Za Věci veřejné bude kandidovat bývalá náměstkyně primátora Markéta Reedová, za sociální demokraty zastupitel Prahy 2 Jiří Dienstbier mladší. Zelení nominovali svou pražskou předsedkyni Petru Kolínskou a komunisté poslankyni Martu Semelovou. Koalice SNK ED, EDS a KDU-ČSL by v čele ráda viděla pražské zastupitele Jiřího Witzanyho (SNK ED) a Janu Ryšlinkovou (EDS) nebo předsedu pražských lidovců Mariána Hoška.

Tůma ve funkci guvernéra působil od prosince 2000, funkce se vzdal k letošnímu 30. červnu. Podle politologa Petra Justa by mohl být pro Pražany přijatelnější než lídři, kteří v politice dlouho působili. Navíc je podobným typem jako bývalý premiér Jan Fischer, který si u lidí získal velkou popularitu. Just připomněl, že s Tůmou se nepojí žádná politicky citlivá kauza a ČNB pod jeho vedením měla kredit seriózní instituce. „Jako guvernér České národní banky by si mohl vybrat jak v České republice, tak na celém světě, jakýkoli job by chtěl,“ dodal Schwarzenberg.

Pražský magistrát
Zdroj: ČT24