Kapsářům v Praze skončily žně, přibývá ale vloupání

Praha – Kriminalita v české metropoli v prvním pololetí tohoto roku poklesla zhruba o 11 procent, nejvíce se snížení týká oblasti kriminality majetkové. Novinářům to dnes řekl náměstek pražského primátora Rudolf Blažek, který spolu s představiteli policie rovněž oznámil opatření ke snižování kriminality v budoucnu. Pražští policisté se hodlají intenzivně zaměřit na drogovou kriminalitu, zatýkání dealerů a také krádeže. Pokračovat chtějí také v nastoleném trendu snižování počtu kapesních krádeží. Především Praha a střední Čechy ale čelí v současnosti nárůstu případů vloupání do bytů a domů.

„Na základě velmi intenzivního tlaku Policie České republiky a za významné podpory městské policie, kamerového systému, dalších opatření a technických prostředků poklesly kapesní krádeže, což je v době vrcholící turistické sezony největší nešvar, o více než dvacet procent,“ vyjádřil potěšení nad informacemi ze statistik náměstek pražského primátora Rudolf Blažek. Dodal, že v roce 2009 kapesní krádeže čítaly 7 190 případů, letos již „pouhých“ 5 435.

Kamerový systém pomohl podle policejních statistik při vyšetření dvou a půl tisíce případů. V drogové problematice funguje od začátku roku takzvaný drogový tým, jehož hlídková činnost se osvědčila, pouze v centru Prahy bylo díky jeho činnosti za pololetí zadrženo přes 100 dealerů.

Ředitel pražské policie Martin Červíček upozornil na rostoucí počet vloupání, který se v poslední době přesouvá z okrajových lokalit do centra Prahy. Krádeží vloupáním se letos zatím stalo zhruba 5 500, loni to bylo o 450 méně. Nejhoršími lokalitami z tohoto hlediska jsou Žižkov, Vršovice a Vinohrady.

Případů vloupání přibývá po celém Česku

Počet „vloupaček“ vzrostl oproti loňskému roku o 10 procent v případě bytů a dokonce o 15 u rodinných domů. Policisté varují, aby lidé raději investovali do zabezpečení svého domova a nepodcenili přípravy na dobu dovolených. „Je dobré domluvit se například s přáteli, aby vybírali poštovní schránku, nebo aby se občas v domě nebo v bytě ukázali, zalévali květiny. Užitečný může být i časovač, aby se v bytě rozsvěcelo, aby to vypadalo, že tam někdo je,“ řekla pro ČT mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.

Odborníci na technické zabezpečení zase radí neposilovat dveře pouze závorou, nebo bezpečnostním kováním, ale zabezpečit také dveřní panty nebo plochu dveří a podobně. Najít slabé místo bývá pro zloděje záležitostí několika vteřin, bezpečnostní dveře nebo elektronickou ochranu často požadují pojišťovny. Pokud už po návratu z dovolené přijde nepříjemné překvapení, je potřeba především vše nahlásit policii i pojišťovně. V případě poškození interiéru buď škody neodstraňovat ihned a počkat na likvidátora, nebo je alespoň zdokumentovat fotkou či videonahrávkou.

Policie také doporučuje nešířit příliš odjezd na dovolenou. „Například na Facebooku jsou lidé schopni sdělit, že odjíždí na 14 dní na dovolenou, nikdo doma nebude a kompletně tam dát i svoje osobní údaje včetně adresy, to je opravdu velice nebezpečné,“ poukazuje na neopatrnost Kopecká.

  • Martin Červíček autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1798/179739.jpg
  • Rozbité sklo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1799/179822.jpg
  • Zabezpečení dveří autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1799/179823.jpg