Nevyužité náhrady poslanců VV půjdou na charitu

Praha - Poslanci Věcí veřejných věnují nevyčerpané poslanecké náhrady na charitativní projekty, na které konkrétně rozhodne poslanecký klub. Pokud koalice prosadí zákon o zdanění těchto náhrad, poslanci posílání náhrad na charitu ukončí. Na tiskové konferenci to dnes novinářům řekl poslanec VV Radim Vysloužil.

Náhrady dostávají poslanci jako kompenzaci výdajů vznikajících jim při plnění funkce. Paušálními částkami, které se nevyúčtovávají ani nedaní, pokrývají například dopravu, ošatné či stravu. Poslanci VV budou náhrady vyúčtovávat a peníze, které nevyčerpají, odevzdají charitě. Před volbami prohlašovali, že je hodlají vracet přímo v Poslanecké sněmovně.

Vít Bárta:

„Kolega Babák a já věnujeme náš poslanecký plat podle závazku, který jsme učinili ještě před volbami. Chceme nadaci Chantal Poulain zasílat náš poslanecký plat po dobu celého volebního období a těšíme se na lepší prostředí v nemocnicích především pro děti.“

Nový ministr dopravy a poslanec Věcí veřejných Vít Bárta a jeho sněmovní kolega Michal Babák se rozhodli posílat na charitu pravidelně i svůj poslanecký plat. Ten v současné době činí necelých 59 tisíc korun. V darovací smlouvě se dnes zavázali, že ho věnují nadaci Archa Chantal herečky Chantal Poullainové. Nadace se zaměřuje na práci s dětskými pacienty.

Bárta i Babák před vstupem do politiky podnikali, Bárta byl vlastníkem největší bezpečnostní agentury ABL, Babákovi patří podle životopisu na webu Věcí veřejných společnost zabývající se poradenstvím především v oblasti daní a účetnictví. Oba podnikatelé před volbami sponzorovali stranu Věci veřejné a k odevzdávání platů nadaci Archa Chantal se zavázali již před volbami.

Bárta je zároveň ministr, pokud by tedy koalice zavedla takzvaný klouzavý mandát, přišel by o funkci poslance a tím i poslanecký plat. Tvrdí ale, že by VV výpadek jeho platu nadaci nahradily jiným způsobem.

  • Vít Bárta autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1798/179782.jpg
  • Poslanecká sněmovna autor: Šulová Kateřina, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1751/175082.jpg