Teplé počasí trápí i pošťáky, ve vedrech nachodí kilometry

Praha – O dodání zásilek se v České republice stará skoro dvanáct tisíc poštovních doručovatelů. Do ulic musí vyrazit každý den a za každého počasí. V současných tropických vedrech nachodí kilometry na přímém slunci a vystoupají desítky pater. Vozík s poštou přitom váží kolem patnácti kilogramů.

Pošťáci obvykle začínají pracovní den před šestou hodinou. Než vyrazí do ulic, musí si nejprve roztřídit a zapsat všechny zásilky, což zabere kolem tří hodin. Při současných vedrech se všichni snaží vyrazit co nejdřív. Už v půl desaté ale teploměr ukazuje dvacet sedm a půl stupně Celsia. Okolo jedenácté je už třicet stupňů a teplota dál stoupá.

Jediná možnost, jak se ochladit, je uvnitř domů. Doručovatelkám občas někdo nabídne i pití, to ale většinou odmítnou, protože mají vlastní. „Pracovníci, kteří se pohybují v terénu, mají nárok na jeden a půl litru ochranného nápoje,“ dodala vedoucí České pošty na Praze 4 Hana Tmejová.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Kolem poledne je vozík s poštou skoro prázdný, na smluveném místě si ho ale pošťáci znovu naplní. Nedoručené zásilky nakonec předají na místní poštu. Obejít rajón znamená pro listonošku Hanu ujít zhruba devět kilometrů a vystoupat až šedesát pater. Stihne to asi za čtyři hodiny. Poslední hodinu pracovní doby jí ještě zabere papírování na poště.

Třídění pošty
Zdroj: ČT24
Vydáno pod