Radikální anarchisté se učí taktice pouličního boje, upozornil ÚOOZ

Praha – Radikální anarchisté, kteří se neštítí používat k propagaci svých myšlenek i násilí, se sjíždějí na táborech, kde připravují taktiku pro pouliční boje, cvičí se v bojových sportech a zlepšují svoji fyzickou zdatnost, aby ve střetech obstáli. Upozorňuje na to výroční zpráva Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) za rok 2009. Nejradikálnější anarchisté se podle ní sdružují ve frakci Antifašistická akce (ANTIFA, AFA). Své bojové dovednosti používají především v bojích s pravicovými extremisty, ostře vystupují na demonstracích.

Anarchisté se ve svém programovém prohlášení zavazují bojovat ideologicky, ale i násilně proti fašismu, nacionalismu, krajní pravici, rasismu a všem ostatním formám projevu útlaku na menšinách. „Násilí je pro ně jediným správným prostředkem k dosažení jejich cílů. Odsuzují pacifismus, který je dle jejich názoru špatná a neefektivní taktika, která nikdy neměla žádné výsledky,“ uvedl ÚOOZ. Na výcvikových táborech nazývaných AFA campy se podle ÚOOZ kromě bojových dovedností učí například, jak se chovat po předvedení na policejní stanici.

Podobné výcvikové akce pořádají také krajně pravicové skupiny, především neonacistická White Justice. „Tato skupina se svým výcvikem snažila realizovat svoji strategii nutnosti přechodu od slov k činům,“ upozornili policisté.

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta v minulosti uvedl, že White Justice cvičí vlastní „úderné skupiny pro ofenzivní vedení boje“. Na takzvaných „fight campech“ se účastníci například učí, jak zneškodnit protivníka nožem nebo střelnou zbraní. Média poté napsala, že skupina prý připravovala teroristické útoky na elektrárny a trafostanice a plánovala únosy policistů a „vysoce postavených Židů“.

Vydáno pod