Soud projedná odvolání lupiče, který přepadl banku v Novodvorské

Praha - Vrchní soud v Praze bude řešit odvolání v případu Petra Krsteva který podle obžaloby přepadl loni v prosinci banku v Praze 4. V objektu zadržoval po několik hodin dvě zaměstnankyně a ozbrojen plynovou pistolí požadoval tři miliony korun. Pražský městský soud muži v dubnu uložil osmiletý trest. Odsouzený se však na místě odvolal s tím, že ho k činu donutili vyděrači. Krstev byl již dříve v minulosti několikrát prošetřován kvůli majetkové trestné činnosti, ta mu ale nebyla nikdy prokázána.

Podle spisu přišel Krstev týden před loňskými Vánoci do Komerční banky v Novodvorské ulici, ve které si již den předtím dohodl schůzku ohledně úvěru. V kanceláři s ním byla ředitelka pobočky a zaměstnankyně. Obě pracovnice shodně uvedly, že jim vykládal o nutné operaci jeho vnučky, na kterou potřebuje tři miliony. Když jeho požadavek odmítly, začal jim vyhrožovat pistolí. Žalobce rovněž tvrdí, že pachatel na toaletu umístil výbušninu.

Krstev požadovanou částku dostal. Ve chvíli, kdy peníze přebíral, si však podle výpovědí svědkyň všiml přítomnosti policie u banky, a nechtěl proto ženy pustit z místnosti. Policie nakonec Krsteva zadržela. Jedno z nejdramatičtějších bankovních přepadení v novodobé pražské historii se obešlo bez zranění.  

Přepadení banky v Novodvorské je opět před soudem (zdroj: ČT24)

U soudu se Krstev hájil tím, že ho k přepadení dovedlo zoufalství z toho, že byl sám obětí vydírání. Podle něj po něm tři miliony chtěli vyděrači a vyhrožovali mu smrtí dcery a ženy. Soud měl ale o této verzi vážné pochybnosti. Ale ani údajné vydírání by podle státní zástupkyně přepadení banky neospravedlňovalo.