Tropické dny přerušily bouřky - vedro se ale vrátí

Praha - Silné bouře a přívalové srážky, před kterými varovali meteorologové, se dnes odpoledne přehnaly přes Moravu, na Bruntálsku místy spadlo až 50 milimetrů vody. K večeru se bouřková mračna objevila nad Vysočinou a jižními a západními Čechami. Doprovází je silný vítr a krupobití. Prudké bouřky hrozí podle předpovědí až do neděle. Série tropických dnů na většině území Česka tak nakrátko končí. První blesky se odpoledne objevily v okrese Jeseník a Šumperk, přešly nad Bruntálsko a poté ustoupily ve směru na sever. Další bouřková jádra se ale objevila v Čechách, kolem 18:00 se nejsilnější bouře vyskytují nad Českomoravskou vrchovinou a na jihovýchodním kraji okresu Jindřichův Hradec.

Nicméně teploty zejména ve východní části České republiky budou až do soboty nadále velmi vysoké, a to až kolem 35 stupňů Celsia. Meteorologové očekávají, že na Moravě a ve Slezsku bude ode dneška až do soboty místy až 35 stupňů Celsia, v pátek této hodnoty dosáhnou teploty ojediněle i v Čechách.

Na mnoha místech Moravy a Slezska padaly teplotní rekordy

V Opavě-Oticích zaznamenali nejteplejší 15. červenec za posledních 134 let, rekordní teplota byla naměřena také na Lysé hoře v Beskydech. Naopak v Čechách po vlně veder nastalo mírné ochlazení. Podle ČHMÚ je historicky nejcennější rekord ze stanice Opava-Otice, kde dnes naměřili 34 stupňů Celsia, což je nejvíce od roku 1876. Ze stanic, kde je k dispozici aspoň třicetiletá řada měření, byly překročeny nejvyšší naměřené hodnoty pro 15. červenec například ve stanicích Mošnov na Novojičínsku, kde teplota dosáhla 34,8 stupně, Staré Město u Uherského Hradiště mělo 34,6 stupně, Javorník 34,7 stupně a v Holešově na Kroměřížsku i ve Vizovicích na Zlínsku naměřili shodně rekordních 33,7 stupně Celsia. Teplo bylo dnes také na horách, na Lysé hoře v Beskydech dosáhla teplota 26 stupňů Celsia.


Silné bouřky, které zasáhly dnes večer Moravu a Slezko, v pátek dorazí do zbývajících regionů. Nejintenzivnější budou ale v sobotu, přičemž na Moravu a do Slezska se budou přesouvat až ve večerních hodinách, pak budou slábnout. V noci na neděli budou bouřky od západu přecházet v trvalejší srážky, uvedli meteorologové. Výstraha před silnými bouřkami pro celé Česko proto platí od sobotních 10:00 do nedělního rána. 

Obyvatelé Pardubického, Královéhradeckého, Jihomoravského, Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje musejí až do sobotních 18:00 počítat s velmi vysokými teplotami. Pro občany zbývajících krajů to platí v pátek od 10:30 do 18:00. 

Co nás čeká a co nemine

Čtvrteční a páteční odpolední teploty ještě vystoupí na 31 až 35 °C, ve večerních hodinách musíme počítat místy s bouřkami, které mohou být ojediněle doprovázeny krupobitím, přívalovým deštěm se srážkovými úhrny kolem 30 mm a nárazy větru kolem 70 km/h. V sobotu se denní teploty zastaví nejčastěji v intervalu 28 až 32 °C, během dne počasí u nás začne ovlivňovat zmíněná studená fronta od západu. Neděle by měla být oblačná, zpočátku se místy vyskytnou přeháňky nebo bouřky. Odpolední teploty klesnou na 22 až 26 °C. Už od pondělí se k nám ale opět vrátí tropické teploty.

Přestože teploty budou i v příštím týdnu velmi vysoké, tabulky teplotních rekordů se na mnoha stanicích nezmění. Mohou za to extrémní vedra z roku 2007, kdy se ve dnech 15. až 17. července odpolední teploty pohybovaly přes 35 °C. Například 16. července v pražském Klementinu vystoupila odpolední teplota na 37,3 °C. 

Kromě vedra ve dne i tropické noci

K horkým dnům patří v těchto dnech i tropické noci, kdy teploty neklesají pod 20 °C. Obecně se v Česku vyskytují od června do července. Statisticky je jich nejvíce zaznamenáváno v centru Prahy. Od začátku července bylo registrováno na meteorologické stanici Praha-Karlov už osm tropických nocí, v letech 2009 a 2008 to za stejné časové období nebyla ani jedna. Až do konce týdne tak očekáváme v centru větších měst nejnižší noční teploty kolem 22 °C, v centru Prahy až 24 °C.

  • Bouřka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/966/96596.jpg
  • Během veder se každý ochlazuje, jak může autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1060/105955.jpg
  • Slunce zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1003/100279.jpg