Nečas nechá rozhodnutí o Bartákovi na Johnovi

Praha - Personální zemětřesení probíhá v těchto dnech na českých ministerstvech. Podle samotných politiků se jedná o největší výměny ve vedení úřadů za posledních dvacet let. Kontroverzi vyvolávají kroky nových ministrů za Věci veřejné. Na jimi ovládaná ministerstva míří několik bývalých zaměstnanců bezpečnostní agentury ABL. Johnovi ministři k tomu zatím mlčí a sám John se navíc nechce smířit s tím, že by se jím kritizovaný bývalý ministr obrany Martin Barták měl vrátit do role náměstka ministra vnitra. Proto se dnes sešel s premiérem Petrem Nečasem. Ten chce vše nechat na rozhodnutí samotných ministrů.

Předseda vlády dnes novinářům naznačil, že angažmá Bartáka v roli náměstka ministra vnitra je nejisté. Podle něj je sice logické, že by se měli dnes už bývalí ministři vracet na obdobné posty, které opustili vstupem do úřednického kabinetu, záleží však na nových šéfech resortů. Jmenování náměstků je podle Nečase plně v kompetenci ministrů, nebude proto možné náměstky na úřadech držet navzdory jejich šéfům.

Nečas nebude ministrům do náměstků mluvit

„O náměstcích nerozhoduje předseda vlády ale ministr konkrétního ministerstva. Já nemám tu konkrétní pravomoc…není možné udržet na žádném ministerstvu náměstka navzdory ministrovi. To je absolutní nesmysl.“

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Ministr vnitra a předseda Věcí veřejných Radek John Bartáka dlouhodobě kritizuje, na dotazy ohledně jejich možné spolupráce nereaguje. Ministerstvo vydalo v úterý tiskovou zprávu, že Barták bude náměstkem jmenován, dnes John o jeho nominaci s Nečasem jednal.  Premiér se nechal slyšet, že svým ministrům do jmenování máměstků nebude mluvit.

I jinde se jedná o osudu bývalých ministrů

V případě bývalého náměstka ministra vnitra Zdeňka Zajíčka, který by se mohl stát náměstkem ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), Nečas rozhodne v nejbližších dnech. Ostře se dnes Nečas vyjádřil ke jmenování člena opoziční ČSSD Petra Špirhanzla náměstkem ministra školství pro regionální školství. Podle Nečase jde pouze o dočasné řešení. Uvedl, že ministr by měl vědět, s kým jeho strana uzavřela koaliční smlouvu. 

Nečas s novými ministry konzultoval zapojení jejich předchůdců do činnosti úřadů také v případě ministerstva životního prostředí, kde bude náměstkyní Rut Bízková, a práce a sociálních věcí, kde se Petr Šimerka stane náměstkem pro legislativu. Exministr místního rozvoje Rostislav Vondruška se vrátí do čela státní agentury pro podporu turismu CzechTourism. Bývalý šéf ministerstva průmyslu Vladimír Tošovský má znovu vést státní firmu pro správu přenosové soustavy elektrické energie.

Uplatnění se nyní hledá například i pro dva diplomaty - bývalého ministra zahraničí úřednického kabinetu Jana Kohouta a pro někdejšího ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS). O obou se spekuluje jako o kandidátech na nového velvyslance v USA. Nečas musí také rozhodnout o spolupráci s bývalým ministrem pro lidská práva Michaelem Kocábem, který portfolio už několik měsíců vede jako vládní zmocněnec. Podle mluvčího vlády Martina Kupky se dnes oba sešli, Kocáb mu představil svoji agendu a plán další práce. Premiér po schůzce vzkázal, že se rozmyslí do příštího týdne.

Lidé z ABL ve státní správě - pro mnohé z koalice problém

Během měsíce a půl dlouhého koaličního vyjednávání neměla koalice mezi sebou větších sporů. Jistý problém nastal jen ohledně případného pronikání bezpečnostní agentury ABL do státní správy. Právě tuto agenturu ještě donedávna vlastnil mecenáš strany a současný ministr dopravy Vít Bárta. 

„To, že řada představitelů Věcí veřejných má blízko k této konkrétní firmě a že by tady mohl vznikat potenciální konflikt zájmů, to je přece tak zjevné, že po čtvrtku následuje pátek,“ tak se vyjádřil současný premiér Petr Nečas na konci letošního června. A právě to se v těchto dnech děje - už třetí ministerstvo obsadil muž z této bezpečnostní agentury. Například tady na ministerstvu dopravy zasedl jako náměstek Martin Sýkora, který v ABL začínal jako manažer jednoho pražského obchodního centra a vypracoval se až na obchodního ředitele. Po bývalém manažerovi ABL sáhl i Bártův spolustraník a nový ministr školství Josef Dobeš. Ten si jako prvního náměstka přivedl původem architekta Kryštofa Hajna. Přitom Dobeš sám byl členem představenstva této firmy.

Nečas k působení lidí z ABL ve státní správě

„Je na příslušných ústavních činitelích, především z řad Věcí veřejných, aby přesvědčivým způsobem dokázali, že jejich náměstci nijak nezasahují do tendru do veřejných zakázek a již vůbec že to nemá nic společného s firmou ABL.“