Mikuláš Dzurinda v Praze pochválil vztahy a připravoval posílení V4

Praha – Vláda Petra Nečase přivítala v Praze první politickou návštěvu ze zahraničí. Přijel slovenský ministr zahraničí a někdejší premiér Mikuláš Dzurinda. Je členem podobně čerstvé středopravé vlády, jako je ta Nečasova, proto se se zástupci českého kabinetu Dzurinda shodl na potřebě ekonomických reforem, politici také dojednávali vzájemnou podporu při různých kandidaturách na mezinárodních úrovních. Připravoval také posílení významu visegrádské skupiny v rámci Evropské unie během nadcházejícího slovenského předsednictví.

Dzurinda se setkal především se svým protějškem Karlem Schwarzenbergem. Společně pochválili kvalitu vztahů obou států. „Vztah mezi Českou republikou a Slovenskem je něco báječného, protože vlastně nemáme jediný bilaterální problém,“ řekl Schwarzenberg.

Především však oba ministři hovořili o vzájemné podpoře Slovenska a Česka na mezinárodním poli – například v případě kandidatur do orgánů a institucí OSN nebo Evropské unie. „Česká republika se uchází o sídlo instituce, která se jmenuje Galileo. Je všeobecně známé, že Slovensko tuto snahu dlouhodobě podporuje,“ uvedl příklad Mikuláš Dzurinda.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Slovenský ministr zahraničí se také zmínil o své snaze posílit význam Visegrádské čtyřky – organizace sdružující středoevropské postkomunistické státy Polsko, Česko, Slovensko a Maďarsko – v rámci Evropské unie. Slovensko bude visegrádské skupině od příštího týdne předsedat.

Utužování nadstandardních vztahů mezi členy bývalé federace bude pokračovat i příští týden. V pondělí pojede premiér Nečas na pracovní návštěvu Bratislavy.

Vydáno pod