Pospíšil uvažuje o prodeji pankrácké věznice

Praha – Se jmenováním nových ministrů a uváděním do úřadů pokračují rozsáhlé personální změny v jednotlivých resortech. Výjimkou není ani ministerstvo spravedlnosti. Jiří Pospíšil deníku Právo oznámil, že z ministerstva odejdou náměstci, kteří jsou spojováni s bývalým šéfem spravedlnosti Pavlem Němcem. Jedná se o prvního náměstka Marka Görgese, ekonomického náměstka Jaroslava Gacku i vrchního ředitele dohledu a justice Vladimíra Chrásteckého. Po personálních změnách v resortu chystá ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil i další novinky. Kromě jiného uvažuje o prodeji pražské pankrácké věznice a chce vypsat nový tendr na náramky pro domácí vězně. Ministr tak chce ušetřit nejmíň půl druhé miliardy.

Podle Pospíšila je nutné, aby exekutiva v horizontu několika let řekla, co se bude dít s pankráckou věznicí. „Kdyby areál měl vypadat jako moderní věznice, musely by se do něj investovat stovky milionů korun. Je otázka, zda by jej stát neměl prodat a za peníze postavit novou věznici,“ řekl ministr. Byl by to ovšem podle něj „kus za kus“ a schodek v rozpočtu to neřeší.

Pavel Němec vedl resort spravedlnosti v letech 2004 až 2006, je jednou z osob, se kterými vedla bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová soudní spor kvůli označení „justiční mafie“. Odvoláním zmíněné trojice prý Pospíšil plní svůj slib, že „odstřihne lidi Němce“ od ministerstva. „Je to kombinace vztahu těchto lidí k bývalé paní ministryni (Daniele Kovářové), a tedy i k Pavlu Němcovi, i samotné odbornosti,“ řekl ministr. Dodal, že si nedokáže představit další spolupráci ministerstva s advokátní kanceláří, v níž Němec působí.

Pospíšil k prodeji věznice na Pankráci:

„V tuto chvíli nepřipravujeme prodej pankrácké věznice. Je to pouze jedna z variant, o které se budeme bavit.“


O Němcově vlivu na chod ministerstva spravedlnosti delší dobu hovořila média, Kovářová to v minulosti označila za spekulaci. Média s Němcem v poslední době nejvíce spojovala miliardovou zakázku na provozování elektronického systému domácího vězení. Němcova advokátní kancelář měla podle tisku velký vliv na konečnou podobu podmínek tendru, který nedávno pozastavil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Pospíšil listu uvedl, že preferuje nové výběrové řízení na elektronické náramky, ale připustil i možnost, že se zakázka odloží nebo se vůbec neuskuteční. Nový ministr také řekl, že ještě v létě oznámí, zda dojde ke změně na postu nejvyšší státní zástupkyně. Bude prý prosazovat, aby z něj odešla Renata Vesecká, ale chce o tom i o její možné nástupkyni ještě vést „seriózní debatu“ s premiérem Petrem Nečasem (ODS).