Nad státní kasou budou po boku Kalouska bdít Minčič i Zajíček

Praha - Prvním náměstkem ministra financí Miroslava Kalouska bude za Občanskou demokratickou stranu Ladislav Minčič. Zdeněk Zajíček, o kterém se mluvilo jako o možném kandidátovi na tento post, bude řadovým náměstkem. Minčič má s prací na ministerstvu financí již zkušenosti, kolem roku 2000 tam působil jako daňový expert. Zajíček nyní převezme agendu po bývalém náměstkovi ministra financí Ivanu Fuksovi. O přesunech dnes informovala ODS.

Minčič již v minulosti na ministerstvu financí pracoval, měl na starost daňovou politiku. Byl i hlavním ekonomem Mezinárodní investiční banky. Zajíček byl v minulých volebních obdobích náměstkem na ministerstvu vnitra a spravedlnosti.

Ladislav Minčič pro ČRo Radiožurnál:

„V rámci této pozice bych velmi rád prosazoval obecné hodnoty, které vycházejí z toho, na čem se dohodly koaliční strany ještě před tím, než ustavily definitivní podobu své vlády. To znamená ve veřejných financích střídmost, rozumnou opatrnost a dvakrát vážit před každým zásahem - ať už škrt nebo nějakou restrukturalizaci.“

Miroslav Kalousek, ministr financí:

„Není to pro mě žádné překvapení, protože je logické, že před nominací probíhaly předběžné konzultace o přijatelnosti těch či oněch kandidátů. V obou případech se jedná o zkušené a kompetentní odborníky, které osobně znám a na spolupráci s nimi se těším.“

Kalousek ve středu také řekl, že jeho strana vytvoří vlastní tým ekonomických expertů, jehož členy budou například bývalý guvernér ČNB a kandidát TOP 09 na pražského primátora Zdeněk Tůma, bývalý ministr financí Eduard Janota, ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, ministr zdravotnictví Leoš Heger nebo právě Zajíček. Janotu Kalousek přemlouval, aby se stal kandidátem do senátních voleb. Exministr to však odmítl.