Klaus udělil šest milostí, důvodem byla rodina

Praha - Prezident Václav Klaus dnes udělil milost šesti lidem. Zdůvodnil to většinou humanitárními ohledy. U většiny případů přihlédl k tomu, že odsouzení pečují o své malé děti. Prezident například prominul Miroslavu Balašovi zbytek trestu za řízení bez řidičského průkazu a maření výkonu úředního rozhodnutí. Zdůvodnil to tím, že muž sám pečuje o své tři děti. Žádost o milost přitom podpořili i obyvatelé a starosta obce, kde odsouzený bydlí. Klaus prominul také dva tresty vyhoštění. Milost udělil Bělorusce a bulharskému občanovi. V obou případech to zdůvodnil tím, že v Česku mají rodinu.

Milost od prezidenta dostal také Jaroslav Procházka, stíhaný za ublížení na zdraví. Klaus přihlédl k vysokému věku a vážnému zdravotnímu stavu muže. Prezident také prominul zbytek trestu odnětí svobody za majetkovou trestnou činnost ženě, která má ročního syna. Omilostnil i ženu odsouzenou za zanedbání povinné výživy a úvěrový podvod. Důvodem bylo, že pečuje o čtyři děti a jedno z nich kvůli zdravotnímu stavu potřebuje zvláštní péči.

Prezident udělil milosti naposledy zhruba před měsícem, tehdy omilostnil deset lidí. Začátkem června omilostnil devět lidí. Část trestu tehdy mimo jiné prominul i Lucii Rokošové. Jde zřejmě o ženu, kterou soudy odsoudily za udušení čtrnáctidenní dcery. Klaus v jejím případě přihlédl k tomu, že nebyla v minulosti trestána, z uloženého trestu vykonala více než polovinu a výrazně se jí zhoršil psychický stav.

Vydáno pod