Horkem poškozená D5 se bude opravovat do konce srpna

Bor (Tachovsko) - Oprava vedrem poškozené dálnice D5 na Tachovsku ve směru na Prahu bude trvat asi do konce prázdnin. Silničáři se rozhodli, že je třeba ji důkladně rekonstruovat a provizorní opravu zamítli. Práce začnou počátkem srpna a potrvají zhruba měsíc, uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Martina Vápeníková. Zatím se tam v devítikilometrovém úseku jezdí po jedné polovině dálnice.

Na 122. kilometru ve směru na Prahu se v pondělí večer vinou horka vzedmula vozovka. Vysoké teploty nadzvedly cementobetonovou desku v místě styku s asfaltem. Na vozovce vznikl zhruba 40 centimetrů široký hrbol, podobný zpomalovacímu prahu. Je uzavřených devět kilometrů dálnice ve směru na Prahu. Provoz je tam převeden do protisměru.

„Nabízí se možné řešení, že se vymění detail toho styku dvou konstrukčních materiálů. Je možné to provést, aby ten detail byl odolnější těm vysokým, extrémním teplotám, je to však za zvýšených finančních nákladů,“ uvedla Vápeníková.

Upozornila, že zatím na žádné dálnici v Česku se podobný problém takto neprojevil. „Dosud používaná levnější varianta, kterou jsme používali na našich dálnicích na řešení toho styku byla odolná dostatečně - 13 let na D5, po dobu 40 let na D1, 25 let na D11 - takže asi není důvod to řešit nějak celorepublikově,“ konstatovala Vápeníková. Na poškozené místo dálnice D5 na Tachovsku, vystavené zřejmě extrémním teplotám, připadá podle ní v úvahu dražší varianta podle německé technologie. O konkrétním řešení budou ještě odborníci diskutovat.