Horko komplikuje život, vystřídají jej silné bouřky

Praha – Česko prožívá nekončící tropické dny. Ještě před třiceti lety jich bylo průměrně osm za sezonu. Nyní však třicetistupňová vedra sužují republiku prakticky od začátku prázdnin. S horkem navíc mizí i voda, a Česko se tak plíživě mění ve vyprahlou zem. Žízní lidé, příroda i půda. Nejhorší situace je teď v povodí Labe, a to na přítocích na středním toku jako je Cidlina, Mrlina, Chrudimka.

Z pohledu hydrologů ještě není úplně zle. Zima bohatá na sníh a květnové deště posílily podzemní zásoby vody. Sluneční žár už ale dramaticky vysušil povrch půdy i to, co na něm roste. „Hlavně ozimy a ječmeny vypadají regionálně velmi špatně a myslíme, že budou dokonce problémy se zajištěním sladovnického ječmene,“ varuje poradce prezidenta Agrární komory Jan Záhorka. Zahrádkáři si však stěžují na neúrodu většiny plodin.

Sucho a žár způsobuje problémy i mimo zemědělství, například prodraží dopravu. Nákladní lodě zastavily šrouby a dálniční asfalt se roztahuje a praská. Brodění mění i vodáckou romantiku. Přes výstrahy i dnes hořelo, v lesích u Bohdanče dokonce mají podezření na žháře, který může mít na svědomí založení až 18 požárů.

Vodní toky jsou v ohrožení

Sucho už rozhýbalo také úřady. Na Českolipsku omezují odběry vody z ohrožených potoků. Právě malé potoky jsou na tom v suchu nejhůř, neboť i malé znečištění může přinést katastrofu. Navíc v parnu rychle ubývá kyslík. „Vody je méně na zředění všech nečistot, které se do vody dostávají a také voda je poměrně hodně teplá,“ vysvětluje rizika hydrolog Jan Daňhel. I proto rybáři přibrzdili krmení ryb a začali s okysličováním rybníků.

Přechodná změna počasí by měla přijít už zítra, kdy přijde hlavní bouřková vlna a přes republiku bude přecházet zvlněná studená fronta. Přijdou intenzivní bouřky s přívalovými srážkami, kroupami a silným větrem, který může v nárazech dosáhnout až 100 kilometrů v hodině.

Hašení lesního požáru
Zdroj: ČT24