Pospíšil chce zvýšit kontrolu nad mladistvými delikventy

Praha - Znásilňovali, vraždili. Ale jsou to ještě děti. Nejpozději v devatenácti letech vyjdou z brány výchovného ústavu, léčit se nemusejí. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil navrhne novelu zákona, podle níž by stát neztratil nad těžkými delikventy dohled tak snadno. Změna má i své kritiky, prý je až moc měkká. Pospíšil chce, aby parlament jeho návrh posoudil co nejdříve a novela případně platila už od ledna příštího roku.

Ve třinácti kvůli sexuální deviaci zabil, v devatenácti opustil výchovný ústav. V trestním rejstříku nemá záznam. To je ve stručnosti příběh kmetiněveského vraha. Od ledna je na svobodě, jestli se léčí dál, nesmějí lékaři říct. Kontrola? Žádná. To chce ministr spravedlnosti změnit. „Pokud někdo ve třinácti letech například někoho zavraždí, bude moci díky této novele být celý život pod kontrolou státu,“ řekl Pospíšil.

Tu má zajistit i to, že by soud mohl nově nařídit ochrannou léčbu i dětem mladším patnácti let, která je teď jen dobrovolná. „Pachatelé, kteří jsou nemocní, tak ta léčba představuje nejúčinnější prevenci recidivy toho chování, které bylo v křížku se zákonem,“ podotkl Martin Hollý, ředitel Psychiatrické léčebny v Bohnicích.

Reportáž Evy Horákové a Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Po propuštění z ústavu by navíc nejméně jednou ročně musel soud rozhodnout, jestli má léčba pokračovat. Mohl by ji tak prodlužovat i neomezeně dlouho. Novela ale neřeší to, že rejstřík dětských vrahů zůstane čistý. V Kmetiněvsi i proto považují Pospíšilův návrh za měkký. „Požadujeme naopak zpřísnění tohoto zákona, to znamená jít směrem cestou dolů ve snížení hranice spodní hranice trestní zodpovědnosti u takhle brutálních trestných činů,“ řekl Luděk Kvapil, starosta Kmetiněvsi.

Kmetiněvští stále sbírají podpisy na podporu svých požadavků. Takzvaná Kmetiněveská výzva se stala největší petici v historii Česka. Podepsalo ji přes 450 000 lidí.

hires
Zdroj: ČT24