I školství bude šetřit, miliardy pro nové učitele se však najdou

Praha – Ministerstvo školství se bude muset v příštím roce uskromnit úplně stejně jako všechna ostatní ministerstva. Podle nového šéfa úřadu Pavla Dobeše (VV) přesto bude mít resort peníze na zavedení tzv. náborového příspěvku pro mladé učitele, kteří díky němu budou dostávat už při nástupu 20 tisíc korun měsíčně. Ministr, jehož pozice je tradičně nevděčná, neboť musí balancovat mezi mocnými univerzitami, nespokojenými středními a základními školami, přeplněnými mateřskými školami a k tomu se ještě zabývat sportem, chce během čtyř let leccos změnit. První novinkou může být konečné zavedení státních maturit – ačkoli Dobeš nevyloučil další odklad.

Ministr školství zatím nechce říct, zda raději státní maturity definitivně podpoří, nebo vládě navrhne opět je odložit. Rozhodnutí by ale mělo přijít brzy. „Jsem připraven říct své jasné stanovisko zhruba za čtrnáct dní,“ řekl Josef Dobeš v Interview ČT24. Rovnou vyloučil, že by projekt státních maturit zcela zrušil. „Zrušit státní maturity je pro mě naprosto nepřijatelné,“ dodal.

Zdroje na náborové příspěvky jsou

Interview ČT24

Věci veřejné, jejichž místopředsedou Josef Dobeš je, už před volbami hovořily o tzv. náborových příspěvcích pro mladé kantory. Těm, kteří by se zavázali po promoci pracovat určený počet let v jedné škole, by stát k základnímu platu doplácel tolik peněz, aby výsledná suma odpovídala 20 tisícům korun. Nyní chce vláda tento slib naplnit. „Bude se to týkat asi 35 tisíc učitelů v regionálním školství,“ upřesnil ministr. Na příspěvky ale bude v příštích letech potřeba přes 6 miliard korun. Úvodní dvě miliardy chce vláda sehnat díky škrtům v jiných resortech. „Za chvíli dostaneme rozpočet od pana ministra Kalouska. Jsem přesvědčen, že tam ty 2,1 miliardy budou,“ uvedl Dobeš.

Šetřit ale bude i ministerstvo školství, jehož hlava po nástupu do funkce pozastavila všechna výběrová řízení nad 100 tisíc korun. „Existuje výjimka – zejména se to týká fondů Evropské unie, kde by hrozila prodleva,“ upřesnil ministr.

Zbytky po staré vládě – akreditační komise i Liberec

Po předchozí ministryni školství Miroslavě Kopicové „zdědil“ Josef Dobeš řadu problémů, které je přitom nutné rychle rozhodnout. Kromě vypsání nebo odložení státních maturit se ministr musí zabývat novým složením akreditační komise a jako „vrchní zemský sportovec“ musí rozhodnout o dalším osudu dluhů po lyžařském šampionátu v Liberci.

Zatímco složení akreditační komise zřejmě nebude ministru Dobešovi činit potíže – v jejím čele by chtěl potvrdit Vladimíru Dvořákovou, problém s libereckými dluhy je zapeklitější. Ministr školství není příliš nakloněn k další státní podpoře krachujícím organizátorům mistrovství. „Nicméně ve středu si sednu s panem ministrem financí a budeme se o tom bavit,“ slíbil.