ZSSK koupí deset nových klimatizovaných vagonů

Bratislava – Železniční společnost Slovensko (ZSSK) koupí od společnosti ŽOS Vrútky deset nových osobních vozů pro dálkovou dopravu. Po pěti bude první a druhé třídy. Podobně jako dosavadní dodávky od vrútecké společnosti budou i nové vagony schopny jízdy až 160kilometrovou rychlostí, interiér bude mít velkoprostorové uspořádání, oznámil dopravce.

Součástí zakázky je opce na dodávku dalších 30 vagonů, část z nich by měla mít tlakotěsnou skříň a podvozky uzpsobené k provozu až 200kilometrovou rychlostí.

ZSSK pokračuje v rychlé obměně vozového parku pro dálkové vlaky. Zatímco před deseti lety v tomto tempu zaostávaly za Českými drahami, s nimiž zdědily obdobný vozový park někdejších Československých státních drah, v současné době již mají náskok. Na vlaky Intercity posílá slovenský dopravce výhradně klimatizované vozy, modernizované vagony se objevují i na většině rychlíků. Společnost nakupuje i nová vozidla pro regionální dopravu, u plzeňské Škody objednala vlaky odpovídající českým City Elefantům, rekonstruuje také starší vagony a motoráky.