Bouřky v Česku: Strom zabil cyklistu, blesk zapálil dům

Plzeň / Karlovy Vary - Vichřice v západních Čechách lámala v sobotu ráno na mnoha místech stromy. Kmeny spadlé na silnici likvidovali od rána hasiči na desítkách míst Plzeňského i Karlovarského kraje, a to nejen na silnicích, ale i na vlakových tratích. Následky vichřice si odpoledne vyžádaly jednu oběť - v Kyselce na Karlovarsku spadl strom na cyklistu, který na místě zemřel. Kvůli zpřetrhanému vedení je část regionu bez proudu, na některých místech vyhlásili energetici kalamitní stav. Český hydrometeorologický ústav varuje, že bouřky během dne a noci zasáhnou postupně celé území České republiky a mohou být velmi intenzivní. V Ústí nad Orlicí večer zapálil blesk střechu rodinného domu.

Velké množství stromů spadlých na vedení připravilo o dodávku elektrické energie lidi na Karlovarsku, Toužimsku, Tachovsku, Stříbrsku a na Klatovsku. Dodávka byla už většinou zprovozněna, na některých místech, kde je horší přístup k poškozenému vedení, se na nápravě pracuje. Zhruba čtyři tisíce domácností je stále bez proudu, energetici odpoledne vyhlásili kalamitní stav pro okresy Tachov, Plzeň-sever a Karlovy Vary.

„Od sedmi od rána máme v lesích své lidi s motorovými pilami, pomáhají nám také hasiči. Důležitým úkolem je teď se prosekat a poznat, jaký je celkový rozsah poškození. Je to velice složité, protože stromů spadlo velké množství. Lidé zejména na Toužimsku a Tachovsku, kde byla situace nejhorší, by se měli připravit, že elektřina nepůjde do pozdních odpoledních hodin,“ upozornil už ráno mluvčí skupiny ČEZ pro západní Čechy Martin Sobotka.

Reportáž Antonína Bruštíka a Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Bouřka ničila stromy i domy, jeden muž zemřel

Bouři, která se časně ráno přehnala západním regionem, provázel silný vítr. V nárazech dosáhl místy více než stokilometrové rychlosti. Nejsilnější vítr zaznamenali meteorologové v Přimdě na Tachovsku. V nárazech měl rychlost přes 115 kilometrů v hodině, v Plzni-Mikulce to bylo v nárazech přes 112 kilometrů za hodinu. Nejvíce srážek spadlo podle ní v Šindelové - přes 33 milimetrů, v Mariánských Lázních 25 a v Chebu 26 milimetrů srážek.

V Krásně na Sokolovsku prudký déšť a silný vítr předčasně ukončily technopárty. Bouřka převrhla stan, podle organizátorů bylo štěstí, že kovová konstrukce, která rozbila okno zaparkovaného auta, nikoho nezranila. Bouře také zkomplikovala táboření skautům poblíž Olbramova na Tachovsku, vítr potrhal několik stanů, ale ani tady se naštěstí nikomu nic nestalo. Odpoledne pak počasí zhruba na hodinu přerušilo i program festivalu Colours of Ostrava. Organizátoři při ní z bezpečnostních důvodů vypnuli na všech otevřených pódiích přívod elektrického proudu.

Jedinou obětí bouří je třiapadesátiletý cyklista, kterého v lese u Kyselky na Karlovarsku zabil strom. „V důsledku ranní vichřice narušené stromy spadly na projíždějícího cyklistu a ten utrpěl smrtelná zranění,“ uvedl k neštěstí Jiří Buček, velitel zásahu karlovarských hasičů. V Plzni byla také zraněna cyklistka, již vítr doslova smetl ze silnice. Vyvázla ale jen s lehkým zraněním. Při požáru domu v Ústí nad Orlicí, který kolem půl desáté večer zapálil blesk, nebylo zatím žádné zranění hlášeno.

Na bouřky se může těšit v sobotu celé Česko

Odpoledne se nejsilnější bouřky začaly vytvářet na Českomoravské vrchovině, tam na některých místech padaly i kroupy. "Teď se vyskytují v pásu, který se táhne z jižních Čech podél česko-rakouské hranice znovu do oblasti Českomoravské vrchoviny, ale bouří opět také na Moravě a ve Slezsku. Vypadá to, že v noci se intenzivnější bouřky budou vyskytovat zejména ve východní polovině Česka. Ovšem ani na ostatním území se nedá silná bouřka vyloučit, navíc se musí počítat s vydatným trvalejším děštěm. V neděli by už riziko bouřek mělo být prakticky minimální," zněla ve večerních Událostech předpověď moderátora počasí Michala Žáka.

Meteorolog z ČHMÚ Stanislav Racko varoval, že bouřky by mohly být místy velmi intenzivní. „Nárazy větru přesáhnou rychlost 100 kilometrů za hodinu a hodinové úhrny srážek mohou dosáhnout až 50 milimetrů. Bouřková fronta je opravdu intenzivní a bouřkové projevy mohou být opravdu nebezpečné,“ upozornil Racko.

Podle meteorologů není ani vyloučené, že intenzivní srážky zvednou hladiny zejména menších toků, vyloučit nelze ani překročení limitů pro dosažení stupňů povodňové aktivity. Hasiči po celý den čerpali vodu ze sklepů domů.