Energetici opravili většinu poruch po bouři, kalamitní stav končí

Karlovy Vary/Plzeň - Energetici na západě Čech již opravili téměř všechny poruchy na elektrickém vedení, které poškodila sobotní ranní vichřice, a včera v 22:00 odvolali kalamitní stav. Kalamita platila od sobotního odpoledne v okresech Tachov, Plzeň-sever a Karlovy Vary. Technikům se podařilo obnovit vedení vysokého napětí, někde ještě mohou přetrvávat některé poruchy na nízkém napětí, řekl západočeský regionální mluvčí ČEZ Martin Sobotka.

Noční déšť včera zvedl hladiny šumavských řek - Otava v Sušici dosáhla podle informací správců toků krátce druhého stupně povodňové aktivity, na první stupeň stoupla ještě Otava v Rejštejně a Křemelná ve Stodůlkách. Hasiči místy ještě vyjížděli likvidovat následky bouře, výjezdů ale bylo výrazně méně než v sobotu.

Po bouři byla v sobotu brzo ráno bez proudu zhruba polovina odběratelů na západě Čech, většinu závad energetici rychle odstranili. Během dne a navečer pak nemělo elektřinu kolem 4000 domácností, v neděli dopoledne to bylo do 2000 domácností. Během soboty i neděle se objevily ještě další nové závady, neboť na vedení padaly další větrem nalomené stromy. Energetici povolali posily z jiných regionů.

Sobotní vichr lámal stovky stromů v Plzeňském a Karlovarském kraji. V Kyselce na Karlovarsku zemřel odpoledne čtyřiašedesátiletý cyklista. Spadl na něj strom poškozený ranní vichřicí, uvedla policejní mluvčí Andrea Kávová. Hasiči pak místo uzavřeli a rozřezali dalších zhruba 15 stromů, u nichž hrozilo, že také spadnou.

Nejvíce postiženou oblastí bylo Karlovarsko

V Karlovarském kraji likvidovalo v sobotu následky větru celý den 39 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. „První událost přijal operátor tísňové linky sedm minut po páté hodině ranní, poté už následovaly další a další telefonáty,“ konstatoval mluvčí hasičů Martin Kasal. Nejvíce postižné bylo Karlovarsko, kde vyjelo 18 jednotek hasičů.

V Teplé vítr strhnul část plechové střechy domu, v Krásném Údolí spadl strom na dvě zaparkovaná auta, kolem Mnichova si hasiči museli prořezat cestu doslova zavalenou desítkami popadaných stromů. V Horním Slavkově voda vyplavila výkopy kolem silnice, takže na vozovce bránily průjezdu kameny a dlažební kostky. V Březové na Sokolovsku zaplavila voda kotelnu a sklepy zdravotního střediska a dalších obytných domů, vyčerpat vodu ze sklepů vyjížděli také hasiči v Karlových Varech, vyjmenoval Kasal.

Celkem měli hasiči nahlášeno 85 událostí, při jedné události ale přejížděli na více míst. „Takto zapsaných zásahů je celkem 186, ani toto ale není zcela konečné číslo. Například jednotka z Mnichova během jednoho výjezdu musela zlikvidovat 81 spadlých stromů,“ popsal mluvčí. Také v Plzeňském kraji hasiči likvidovali spadlé nebo nalomené stromy na desítkách míst. Postiženo bylo Tachovsko, ale také Domažlicko, Klatovsko i další okresy.

Bouřky a přívalové deště škodily i na jižní Moravě nebo na Chrudimsku, kde zvedly hladinu říčky Ležák. Ta pak zatopila obce Zaječice a Hrochův Týnec. V sobotu zde hladina říčky dosahovala zhruba dvaceti centimetrů, v neděli odpoledne to už byly více než tři metry. Večer se ale situace uklidnila a hladina v Hrochově Týnci začala klesat.