Policisté zadrželi svého kolegu podezřelého z prodeje kokainu

Praha – Inspekce policie spolu s Útvarem rychlého nasazení (URNA) zadržela v pátek večer v Praze policistu, kterého podezírá, že spolu s dalšími dvěma lidmi prodával kokain. Příslušníka českobudějovické policie následně státní zástupce obvinil z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, sdělila mluvčí inspekce Martina Lídlová.

Podle Lídlové byli policista a jeho dva spolupachatelé zadrženi přímo při prodeji drogy. Inspekce a URNA pak při akci zajistily 100 gramů kokainu v hodnotě nejméně 180 tisíc korun.

Policejní inspekce případ šetří jako nedovolenou výrobu a nakládání s drogami, se sazbou až pět let vězení. Státnímu zástupci v Českých Budějovicích už podala návrh na stíhání policisty a dvou dalších můžů. „Státní zástupce návrh akceptoval a zahájil trestní stíhání všech podezřelých,“ potvrdila Martina Lídlová, mluvčí Inspecke Policie ČR.

Reportáž Petra Šuleře a Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Obviněný policista působil na obvodním oddělení jako řadový příslušník. Zatím se šetří, zda drogu prodával ve volném čase nebo využíval policejního zázemí. Na jihočeském ředitelství se o případu sice dozvěděli v pátek, krátce po zatčení, podrobnosti ale neznají. O případném propuštění z řad policie rozhodne krajský policejní ředitel poté, až dostane ke kauze písemné materiály. 

V krátké době jde o druhý případ, kdy inspekce stíhá policistu kvůli závažnému provinění. Ve středu zadrželi inspektoři rovněž řadového policistu z okresu Brno-venkov přímo při přebírání úplatku v řádu desítek tisíc, údajně za to, že zvrátí výsledky vyšetřování. Teď mu hrozí trest za vydírání, na soud čeká na svobodě.

Vydáno pod