Nečas: Pokud ministr ztratí důvěru, odvolám ho

Praha – Premiér Petr Nečas nebude v případě, že některý z jeho ministrů pozbude důvěry u veřejnosti, váhat a odvolá jej z funkce, a to i v případě, že by se jednalo o předsedu či místopředsedu koaliční strany. V dnešních Otázkách Václava Moravce tak reagoval na námitky opozice, že příliš mnoho vysokých představitelů bezpečnostní agentury ABL je nyní v čele resortů ovládaných stranou Věci veřejné. Nečas také nastínil budoucnost odcházejícího šéfa Úřadu vlády Jana Nováka a vyjádřil se ke sporu o pochybného náměstka ministra vnitra Miroslava Moroze.

Nečas se chce poučit z kauzy Čunek, která předchozí vládu zatěžovala a poškozovala. Nečas by v takovém případě neváhal, i kdyby se jednalo o předsedu nebo místopředsedu strany. „Nikdo nemá větší privilegia, padni komu padni,“ zdůraznil Nečas. Na hodnocení má tři kritéria: ministr musí být schopen vést ministerstvo, musí plnit vládní program a nesmí pozbýt důvěry. Zároveň však podotkl, že i když je propojení vedení VV s ABL neobvyklé, vláda je na začátku koaliční spolupráce a on jako premiér musí vycházet z principu důvěry.

Jiná situace by podle Nečase nastala, pokud by VV nedodržely slovo a tuto důvěru porušily. „Věřím, že tyto obavy veřejnosti vnímají i lidé z VV a že způsobem práce v resortech, za které nesou odpovědnost, se budou snažit jakýkoli závan pochybností vyvrátit a přesvědčivým způsobem obhájit, že to tak není,“ uvedl Nečas v OVM. Opozice však žádá po Nečasovi preventivní akci. „Do vedení resortů přichází stále více lidí ze soukromých firem, které jsou napojeny na jednotlivé vládní strany. Zejména se jedná o společnost ABL se stranou VV. Náměstkem na vnitru je pak majitel další bezpečnostní agentury, a je tedy ohrožena nezávislost státní správy,“ upozornil v Otázkách šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Sociální demokraté pravicovou vládu kritizují nejen kvůli personálním otázkám, ale také kvůli programovému prohlášení. „Samotný text koaliční smlouvy má jen málo bodů, které by mohly znamenat průsečík mezi programem vlády a ČSSD. Pokud jde o hospodářskou politiku, sociální věci, zdravotnictví, daňové kroky, tak zde všude je velký rozdíl mezi tím, co si myslíme, že je správné pro společnost, a co chystá vláda,“ uvedl Sobotka.

Moroz dalším člověkem z bezpečnostní agentury na vnitru

Nečas se v Otázkách vyjádřil také ke dvěma dalším ožehavým personálním tématům. Prvním z nich je postava Miroslava Moroze, kterého si ministr vnitra Radek John vybral jako svého náměstka a označil jej za nominanta TOP 09. Ta se od něj však distancuje, šéf strany Karel Schwarzenberg ani místopředseda Miroslav Kalousek o něm prý nikdy neslyšeli, natož jednali. John tak bude muset podle Nečase doložit, že tento náměstek je opravdu nominantem koaliční TOP 09, která jej nezná, nebo říci, že je jím nominován a nese za něj plnou odpovědnost.

Miroslav Moroz:

„Oslovil mě Radek John s tím, že mé jméno dostal od osoby z TOP 09. Jelikož je zde očividně nějaká disharmonie v komunikaci, a nevím, jestli uvnitř těch stran nebo mezi těmi stranami, tak já se k tomu nechci vyjadřovat, dokud si mezi sebou tuto věc nevyjasní.“

Navíc Moroze provází pochybná minulost – je majitelem jiné bezpečnostní agentury, kterou navíc spoluzakládal někdejší důstojník komunistické Státní bezpečnosti. „Pokud představuje Miroslav Moroz bezpečnostní riziko, přičemž si nedokážu představit, že náměstek ministra vnitra nemá minimálně prověrku na stupeň tajné, tak by se to muselo personálně řešit,“ varoval jej na dálku Nečas s tím, že se při neshodě do věci vloží.

Zamíří Novák do BIS?

Z Úřadu vlády odchází po čtyřech letech její šéf Jan Novák. „Odchází přirozeně, se starým premiérem. Za vlády Jana Fischera zůstal proto, že se mělo jednat původně jen o pět měsíců,“ podotkl Nečas. I když neprozradil, jaká budoucnost Nováka čeká, podpořil spekulace, že by mohl zamířit do čela Bezpečnostní informační služby. Dosavadní šéf BIS Jiří Lang chce totiž v listopadu odejít z funkce a hledání jeho nástupce bude muset vláda v každém případě řešit.

„Nováka považuji za kvalitního kariérního nestranického úředníka a předpokládám, že bude působit ve státní správě i nadále. Výměna je na základě vzájemné dohody. Šéf Úřadu vlády je mimo jiné členem výboru pro zpravodajské služby a z tohoto pohledu považuji za otázku elementární politické kultury, aby takový člověk zůstal po nějakou dobu nadále ve státní správě,“ naznačil Nečas. V případě nástupu Nováka do BIS by se tak z něj stal jeden z nejinformovanějších lidí ve státě.