Senioři falešným vnukům rozdali za 3 měsíce zhruba 6 milionů korun

Praha – Až o statisíce korun na jediný zátah připravují české seniory organizovaní podvodníci, kteří se po telefonu vydávají za jejich příbuzné, nejčastěji vnuky. Policie se s tímto typem podvodů poprvé setkala před pěti lety, tehdy se povedlo gang rozprášit. Teď se případy objevují znovu a znovu ve velkém. Doplňují tak hrozivou statistiku, kdy jen za první tři měsíce letos podvodníci staré lidi okradli o asi šest milionů korun.

84leté paní Evě se podvodnice do bytu vloupala pod záminkou, že je těhotná a potřebuje se napít. Nechala otevřené dveře pro komplice, a když vybral peníze, urychleně zmizela. Paní Eva tak přišla o celoživotní úspory – 700 tisíc korun.

Policisté se letos setkali ale už i se zhruba šedesáti případy, kdy lidé podobné sumy vydali dobrovolně. Po pěti letech přišli podvodníci opět s legendou o vnukovi. Své „prarodiče“ si vytipují podle křestních jmen v telefonním seznamu. „Například Antonie nebo Anastázie, u nich je předpoklad, že je jejich nositel starší člověk,“ vysvětluje mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

„Pak zavolají na pevnou linku, představí se jako vnuk s tím, že potřebují půjčit na koupi vozidla,“ popisuje postup podvodníků vedoucí odporu obecné kriminality Policie ČR Václav Staněk. A staří lidé bezelstně předají domluvenému kamarádovi stovky tisíc.

Legend, pod nimiž se podvodníci k penězům seniorů dostávají, je mnoho – nejčastěji se vydávají za elektrikáře, plynaře nebo prodejce. Nejvíce ale vynáší, pokud předstírají, že jsou vnouče, které potřebuje půjčit. „Okradení senioři jsou schopni jednorázově vydat opravdu vysoké částky, které se pohybují v řádech sta tisíc korun. U ostatních legend se škody pohybují v řádech tisícikorun,“ potvrdila Kopecká.

Kvůli čím dál většímu počtu podvodů na starých lidech policie vyčlenila týmy specializované na tento typ kriminality a do budoucna chystá i rozšíření varovných kampaní.