Po prudkém ochlazení opět přijdou tropická vedra

Praha - Po sérii tropických dnů a víkendových bouřek teploty v Česku prudce klesly, nejchladněji bylo na západě Čech, kde meteorologové naměřili jen 8°C. Další dny se ale vrátí slunečné počasí a teploty budou opět stoupat k tropickým hodnotám. Nad třicet stupňů by podle ČHMÚ mělo být už od středy.

Podle meteorologa z ČHMÚ Jana Havelky vystoupají ve čtvrtek teploty až k 35 stupňům Celsia: „V pátek pak začne od západu přecházet další studená fronta s deštěm nebo přeháňkami, místy i bouřkami… O víkendu se ochladí na 19 až 24 stupňů.“ Na východě republiky lze ale ještě v pátek očekávat tepoty ke 34 stupňům.

Na Sokolovsku ráno klesla teplota téměř k bodu mrazu

Telefonát Jana Havelky (zdroj: ČT24)

Podle dlouhodobé předpovědi bude v poslední červencové dekádě jen malá oblačnost a místy přeháňky. Teploty se budou pohybovat mezi 30 a 36 stupni, jen přechodně kolem 27.

V Šindelové na Sokolovsku dnes ráno kolem páté hodiny klesla teplota téměř k bodu mrazu. V pěti centimetrech nad zemí teploměr ukázal jen 0,7 stupně Celsia. V pátek zde přitom odpoledne naměřili 33,5 stupně. Tak velké výkyvy teplot se ale v Šindelové opakují často. „Kdyby nebyly dnes k ránu mlhy, tak šla teplota pod nulu i tentokrát. Teď se bude oteplovat, domnívám se, že to ale bude poslední týden s tropickou teplotou,“ podotkl pozorovatel ČHMÚ z místní klimatologické stanice Rudolf Kovařík.