Na Pardubicku uklízejí po bouřkách, v Domaslavicích odvodní nebezpečný svah

Hrochův Týnec (Pardubicko) - Na Pardubicku lidé odstraňují škody po víkendových bouřkách. Třeba v Hrochově Týnci voda, která zatopila zahrady, sklepy a v některých obcích i celé ulice, již postupně opadla. Přes Česko se po tropických dnech o víkendu přehnaly od západu k východu bouřky, které vyvracely stromy a dočasně odřízly tisíce lidí od elektřiny. Způsobily několik požárů a komplikovaly dopravu.

Největší škody přinesla blesková povodeň do domů na levém břehu potoka Ležák v Hrochově Týnci, mimo provoz po víkendu zůstávají i tři místní ordinace ze čtyř. Řada obyvatel Hrochova Týnce si musela vzít dovolenou, aby mohli následky přívalových dešťů odklidit co nejdříve. V nejbližších dnech se totiž mají vrátit tropické teploty, což nese znovu další hygienická rizika. Na Novohradce v Uhřeticích byl po deváté hodině vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity, místní obyvatelé ale doufají, že mají již nejhorší za sebou.

Jaroslav Vlášek z Lesní správy Toužim o škodách v místních lesích:

„Spadlých 73 tisíc kubíků představuje zhruba 60 procent roční těžby.“

Následky bouřek (zdroj: ČT24)

Na západě Čech způsobila sobotní vichřice milionové škody v lesích. Dnes začala likvidace polomů a podle odhadů lesních hospodářů potrvají práce nejméně dva měsíce. V Karlovarském kraji popadaly tisíce stromů, bouře demolovala dřeviny především u Toužimi, Teplé, ale i v lázeňských lesích. Lesníci nemají v úmyslu zakázat vstup do lesů, ale každý návštěvník by měl být obezřetný především v okolí porušených či ohnutých stromů. „Je třeba dívat se nahoru i podél těch cest, kde jsou stromy nahnuté a vytvařejí jakési luky, a to byl právě ten případ,“ upozornil ředitel karlovarských lázeňských lesů Evžen Krejčí na sobotní tragédii, kdy padající strom usmrtil cyklistu.

Po dvou měsících nejistoty je jasné, že domy v Dolních Domaslavicích zůstanou stát

Lidem z Dolních Domaslavic na Frýdecku-Místecku, které zasáhly ještě sesuvy podmáčené půdy, hrozilo, že o své domy přijdou. Nakonec ale geologové přišli na řešení, jak ujíždějící svah zastavit a hrozbu eliminovat. V kritickém svahu mají být navrtány odvodňovací vrty, které mají odvést podzemní vodu do nedaleké Žermanické přehrady. Jeden vrt přijde zhruba na půl milionu korun.