Nejvyšší soud znovu otevřel spor o Valašské království

Brno - Nejvyšší soud (NS) znovu otevřel spor herce Boleslava Polívky a podnikatele Tomáše Harabiše o recesistické Valašské království. Kauzu musí znovu projednat Vrchní soud v Olomouci, který podle Nejvyššího soudu nesprávně zohlednil principy nekalé soutěže. Rozhodnutí NS ale ještě neznamená, že tentokrát spor skončí úspěšně pro Polívku. V původním řízení uspěl Harabiš.

„Rozhodující není místo, kde se podnikání uskutečňuje, a charakter podnikání soutěžitelů, nýbrž skutečnost, zda jednání jednoho soutěžitele zasahuje do sféry činnosti druhého,“ uvedl v rozhodnutí senát. NS zároveň uvedl, že Harabišova ochranná známka Valaské královstvje nezasahuje do autorských práv Polívky: „Autorské dílo je výsledkem tvůrčí fantazie autora. Předmětem autorského práva nemůže být to, co existuje bez ohledu na autorovu tvůrčí činnost, nebo to, co je předem do té míry objektivně determinováno tak, že při splnění určitých podmínek by dvě osoby mohly nezávisle na sobě dospět k témuž výsledku.“

Vrchní soud v Olomouci a předtím i krajský soud dospěly k závěru, že mezi Polívkou a Harabišem nemohlo dojít k nekalé soutěži, protože nejsou navzájem v soutěžním vztahu. Jejich podnikání má odlišný charakter a uskutečňuje se na jiných místech. Podle NS to ale není podstatné. Soudy mezi Polívkou a Harabišem se táhnou řadu let. Herec tvrdil, že na království má autorská práva a Harabiš, který založil společnost Valašské království, na jeho popularitě vydělává.

Polívkův nárok na pomyslné království se odvíjí od scénky z roku 1993, kdy byl Polívka pasován na valašského krále. Podle soudů však byl pojem „valašský král“ užíván už dříve, například v pohádkách. Polívka a Harabiš nějakou dobu spolupracovali, později spolupráci ukončili. Harabiš z království vytvořil jeden z nejúspěšnějších projektů turistického ruchu v Česku.

Tomáš Harabiš
Zdroj: Galgonek Vladislav/ČTK