Státní zástupkyně nepotrestá vojáka, který v Afghánistánu nosil nacistické symboly

Trutnov - Policie v Trutnově uzavřela šetření případu bývalého vojáka české mise v afghánském Lógaru Jana Čermáka, který nosil na přilbě symbol nacistické divize SS. Podle státní zástupkyně Zdeňky Hourové tím spáchal trestný čin - přesto případ definitivně odložila. Pro Čermáka prý bylo dostatečným trestem už to, že ho ministr obrany propustil z armády, byl degradován z nadporučíka na vojína a ztratil nárok na výsluhy.

Jan Čermák, vysokoškolák a velitel mobilního týmu v Lógaru, nosil na přilbě znak nacistické divize SS Hohenstaufen. Tato tanková divize SS bojovala jak na východní, tak na západní frontě. Tvrdý úder zasadila spojencům u Arnhemu. Jeho kolega praporčík Hynek Matonoha si zase přilbu ozdobil symbolem dvou zkřížených granátů - brigády SS Dirlewanger. Tu tvořili především trestanci. Na svědomí mají vyraždění běloruské vesnice Chatyň a ve velkém zabíjeli i při potlačování Slovenského národního povstání. 

O nacistických symbolech prý věděl i velitel 3. kontingentu Petr Procházka, kterému si stěžovali ostatní vojáci. Podle nich se to Procházka ale snažil zamést pod koberec. „Plukovník Procházka nařídil ty povlaky přileb spálit a zlikvidovat fotky. Já mám indicie, že pokyn přišel z Prahy,“ uvedl redaktor Mladé fronty Dnes Jan Gazdík. 

„Ten erb SS jsem na přilbě opravdu měl. Byla to ode mě klukovina, které hrozně lituji. Dnes již vím, že ty erby patří SS. Jsem Honza, a tak jsem si dal z recese na přilbu to 'háčko' s mečem … jako svou iniciálu,“ cituje list nadporučíka Jana Čermáka. Proč měl jeho kamarád na přilbě dva zkřížené granáty ve znaku brigády SS Dirlewanger, nevysvětlil. 

Oba vojáky, kteří během působení v Lógaru nosili na přilbách symboly nacistických jednotek SS, nechal bývalý ministr obrany Karel Barták propustit z armády. Oba ztratili nárok na výsluhy a výhody po ukončení služby v armádě. Petr Procházka byl sice od loňského listopadu kvůli vyšetřování aféry postaven mimo službu, nakonec se ale do armády vrátil. Podle Mladé fronty Dnes je Procházka potrestán snížením platu o 15 procent na dobu půl roku.